Proefdier

Dingen testen, ik doe dat graag. Het is trouwens een van de vele redenen dat ik opnieuw ben beginnen bloggen. Reclamejongens gebruiken bloggers regelmatig als testpersoon en zolang ik lekker kritisch mag zijn, vind ik dat prima.

 Vorige maand was de Sony nex-5 aan de beurt. Een toestel dat je talent uitvergroot en niet je ego, aldus de goed gevonden reclame. Mijn collega Monica was er al lovend over, maar het ding sprak me vooraf toch niet echt aan. Een compactcamera met verwisselbare lezen: ja, dat ziet er wel leuk uit maar op zich vind ik dat wisselen geen voordeel. Je moet dan al verschillende lenzen hebben (kopen dus) en bij het wisselen kan er vuil op de ccd geraken.

De hamvraag blijft: zijn die verwisselbare lenzen echt wel beter dan bij een gewoon compacttoestel? Conclusie na een weekendje spelen: Ja. Ze hebben minder licht nodig (diafragma 2.8) en ook de breedhoek is indrukwekkend. 16 mm voor zo een klein toestel, dat is toch wel echt leuk. Ook de manier van werken sprak mij erg aan. De Sony nex-5 werkt een beetje als een reflextoestel. Je kan het diafragma en de sluitersnelheid heel gemakkelijk bijsturen, waardoor je als fotograaf meer inspraak hebt dan bij een volautomatisch compacttoestel. Ook de kantelbare flits leek mij een meerwaarde, al heb ik die niet kunnen testen. Conclusie: de sony nex-5 is echt een mooi toestel. Een aanrader voor wie niet wil sleuren en toch bewust wil fotograferen.

Tweede hamvraag: zou ik het kopen? Ik zou het aan anderen aanraden maar ik ga het zelf niet kopen. De sony nex-5 is redelijk prijzig. Ik beschik al over veel lenzen en een toestel waarop die dingen passen. Mijn compactje wordt voornamelijk door de kinderen gebruikt en darvoor vind ik het niet ideaal.

2 gedachten over “Proefdier”

  1. Ik ben deze week een opleiding gaan volgen bij Sony, over hun fototoestellen. Op voorhand sprak de NEX-5 me ook niet echt aan maar na de opleiding is mijn mening toch veranderd. het is een leuk toestel, compact en toch zeer goed van kwaliteit.
    Als je nog iets meer moet weten over de Sony camera’s of handycam’s, ik ken er nu alles van.

    groeten Adriaan

    1. De flits is wel niet wat het moet zijn. Deze werkt zoals de standaard flits op de gewone reflex toestellen. je kan die enkel naar één richting kantelen, naar voor, als je die terug neer klapt flits hij nie.

      Groeten Adriaan

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s