Soms zeggen woorden meer

Roger Vangheluwe

Zes jaar geleden (2004) maakte ik een reeks portretten voor de regiopagina’s van de krant: bekende mensen over hoe zij genieten van de zomer. De ondertussen beruchte bisschop Roger Vangheluwe was een van hen. Ik herinner me de shoot nog goed. Eerst reed ik hopelijk verloren in al die eenrichtingsstraten van Brugge en dan vond ik geen parking, zodat ik bijna te laat was. Opgejaagd was ik, terwijl Vangheluwe een buitengewoon rustige indruk maakte.

Ik ben niet katholiek, niet eens gelovig. En toch heb ik altijd een soort eerbied gevoeld ten opzichte van priesters en pastoors. Ik herinner me nog hoe bizar ik de fotoshoot vond: ik, miss niemendal, die even tegen een bisschop mocht zeggen hoe en waar hij moet zitten, hoe hij moet kijken, enz. Vangheluwe liet zich probleemloos sturen, iets wat niet van alle bv’s gezegd kan worden.

Mijn foto is enkele weken terug op de cover van onze weekend bijlage verschenen. Joehoe. Ik was best blij. Nu blijkt dat net mij beeld zorgt voor de nodige commotie. Het was de meeste lezers (onder wie andere priesters) niet duidelijk dat het om een archief beeld ging. ‘Alle, laat die man zich nu rustig fotograferen daar in Westvleteren? Heeft hij daar nu echt geposeerd voor fotografen? Schaamt hij zich niet?’ En zo gingd e bal aan het rollen. Er had een datum moeten bijstaan, en duidend onderschrift: woorden zeggen soms meer dan beelden.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s