Lichamelijke opvoeding

Manou had een goed rapport. Ik ben erg trots op haar want het was geen gemakkelijke periode.

Toch is er dat detail. Turnen: technisch geeft de turnjuf haar twee voldoendes en één onvoldoende. Manou’s inzet is wel goed, zeer goed zelfs. Kijk: dat kan ik nu echt moeilijk begrijpen. Manou is geboren met klompvoetjes en is hierdoor motorisch een stuk minder sterk. De juf weet dat.

Hoe kan een kind van zes jaar “zeer goed haar best doen” en toch “onvoldoende” krijgen voor turnen?

En dan is er ook nog het zwemmen. In de zwemles (op woensdag) haalden ze, tegen mijn verwachtigen, 500 meter. En op school zit ze op het niveau: zwemmen met een plankje = voldoende. Dat verschil is toch immens?

“Het is maar turnen”, hoor ik mensen zeggen. “Maak u daar niet druk over.” Persoonlijk vind ik turnen helemaal niet minderwaardig, en dus ook niet minder belangrijk. Bovendien begrijp ik het gewoon echt niet.

Morgen is het oudercontact maar dat is naturlijk met de gewone juf. Moet ik haar daar over aanspreken of zou ik beter rechstreeks naar de turnjuf stappen?

Advertentie

8 gedachten over “Lichamelijke opvoeding”

  1. ik zou de turnjuf persoonlijk aanspreken. allé seg het idee alleen al dat je een kind van 6 een onvoldoende geeft voor turnen! Op die leeftijd gaat het toch over ontspanning en plezier en ok inzet natuurlijk…. en zeker als je dan weet dat je dochter het sowieso al wat moeilijker heeft., maar bij mijn oudste op school zijn ze in hetzelfde bedje ziek zenne, tiemen in de tweede kleuterklas: goh zijne motoriek is toch nog niet wat het moet zijn. allicht niet. het kind is 4.

  2. Tja, ergens vind ik het hele cijfers geven aan zulke jonge kinderen een beetje vreemd. Zou je ze op deze leeftijd niet sowieso meer moeten belonen voor inzet dan puur voor prestatie? Het is naar mijn idee raar om een kind dat goed haar best doet met gym te beoordelen op het feit dat het fysiek nog niet allemaal perfect gaat, maar van de andere kant geldt dat eigenlijk ook voor andere vakken: een kind dat heel erg zijn best doet te leren lezen/schrijven maar dat nog niet kan, moet je die dan een onvoldoende geven? Dat kind kan daar misschien net zomin iets aan doen als het kind dat niet goed is in gym. Eigenlijk vind ik het zo demotiverend, dit soort beoordelingen voor kinderen die gewoon jong en enthousiast zijn en zich goed inzetten. Zo jammer.

  3. Wat jammer. ik zou zeker de turnjuf aanspreken en er misschien ook wel eens met de directie over spreken. ik zelf ben zorgjuf en ik vind dit echt niet kunnen.

  4. zo’n discussies voer ik dagelijks…
    over motorische moeilijkheden bij leerlingen met dyspraxie of autisme
    of over moeilijkheden zoals groepswerk en autisme
    en die moeilijkheden zijn er vaak door hun “anders zijn”
    en dat is door manou haar klompvoetjes hier toch ook het geval…

    de leerlingen die ik begeleid, hun ouders en ikzelf hebben het ook vaak ook zeer moeilijk met “onvoldoendes”.
    OK het kan zijn dat die niet de norm halen die er in de klas heerst, maar is dat dan echt zo belangrijk (en ook, kinderen moeten eigenlijk pas eind 6de lj een eindterm halen om van een onvoldoende te spreken ;- ) )?
    Ik vind ook dat alles afhangt van de manier waarop zo’n dingen overgebracht worden: als het als werkpunt genoemd wordt en als er op een positief manier verwoord wordt, hoe kinderen nog kunnen groeien begrijpen kinderen dat vaak beter

    Ik zou eens polsen bij Manou wat ze zelf van die onvoldoende vindt en ik zou zeker bewaken dat ze gedemotiveerd raakt in de turnles
    De turnjuf, is dat een juf die enkel turnen geeft (vaak hebben die heel veel leerlingen en dan zien ze soms wel eens dingen over het hoofd)?
    En An, soms verandert praten met een juf wel de situatie!

  5. Hey lieve Anneke en Manou,
    Daar moet ik toch op reageren vind ik. Bij mij krijgen de leerlingen super veel punten als ze zich inzetten en wij kijken totaal niet naar wat ze kunnen(product) maar naar wat hun proces, inzet en attitude is. Manou kennende ( als ze een beetje van haar mama heeft) zal ze zeker inzet hebben en alles willen proberen. Ik zou zeker de turnjuf er eens over aanspreken en ook laten vallen bij de juf van de klas.

    En nu vooral sterkte met Flo en hopen op een beetje goed nieuws.
    Liefs en x

  6. Beste An

    Via via ben ik je blog gaan volgen en elke dag raak je me ermee. Dankjewel daarvoor.
    Ik wil je ongelooflijk veel chance wensen voor de toekomst, want de laatste tijd lijkt die het laten afweten.
    Dat je door velen als een straffe madame wordt gezien, is niet meer dan terecht. Eigenlijk is dat zelfs een understatement. Omdat straffe madammen af en toe ook een extra portie goede moed kunnen gebruiken, stuur ik je die graag mee.
    Blijf “niet afgeven”. Hou vol! Ook in de strijd tegen het “kleine” onrecht in deze wereld. Ook al was het maar om Manous opvolgertjes bij die juf te steunen.
    Het zijn die dingen die ertoe doen in het leven.

    Veel liefs

  7. Integratie en differentiatie zijn sleutelwoorden in het onderwijs. Ik heb niet de indruk dat daar hier sprake van is. Zeker de turnjuf aanspreken, eventueel zeker ook de directie. Ik werk als logopediste in het buitengewoon onderwijs en weet dat demotivatie snel kinderen enorm kan ontmoedigen. Dit kan niet hoor !
    (dit lijkt wel een “turnjuffenkwaal!)

  8. Hier ook op rapport kerst “kunnen drijven” terwijl ze hun eerste 25m diploma al op zak hadden. Zeker de juf eens aanspreken hierover. Hier mochten ze mee in het diep toen ik het meedeelde.
    Jammer genoeg vertrekt ons puntensysteem uit wat je moet kunnen ipv wat je kind kan en daar de evolutie te volgen. Het zou veel kindvriendelijker zijn. Ook het kunstmatig indelen van kinderen in klassen volgens geboortejaar heb ik nooit begrepen.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s