Nuchter

Wij zijn sociale mensen. Iedere dag is er wel een gelegenheid. Een receptie op het werk, vrienden die binnenspringen om even te komen zwemmen, ouders die blijven hangen na een speelnamiddagje, even binnenspringen bij een vriendin op weg naar huis, een weekje met vrienden aan zee, een BBQ hier en een instuif daar: dat alles wordt steevast gevierd met alcohol. Iedere dag twee, drie tot vijf glazen wijn, iedere verstandige mens weet dat zoiets niet echt gezond is. Dus besloten we om de komende maand (vanaf vandaag, alle eerder vanaf gisteren want toen moest ik ook werken ;-)) helemaal nuchter te houden.

Hel. Ik ben echt  niet verslaafd aan wijn of zo, en toch zie ik een beetje op tegen de sobere periode. Voluit leven, hier en nu en ja, voor mij hoort regelmatig alcohol bij. Ik weet het. Er bestaan mensen die tot ’s morgens 8 uur kunnen uitgaan op water, die zich helemaal kunnen smijten, op tafel dansen, zot doen en tegen vreemden beginnen zeveren zonder één druppel alcohol. Maar geef toe: ze zijn zeldzaam. Of ligt het aan mij. Zaterdag komt alvast de eerste test: een instuif waar we zo goed als niemand kennen (en zij elkaar wel, das nog erger ;-)). Doorgaans ga ik graag naar dergelijke feestjes.

Nu wordt het moeilijker. Wat ga ik drinken? Ik lust geen water, tenzij in net een uur ben gaan lopen of opgesloten zit in een jeep in de woestijn. Zeker plat water vind ik vreselijk …plat. Ik vond het een van de moeilijkste aspecten van mijn zwangerschappen: water drinken. Fruitsap vind ik ook al zo triestig. Welke volwassen persoon drinkt er nu echt graag fruitsap? Een klein glaasje versgeperst bij het ontbijt kan ik smaken, maar ik ga mij daar geen hele avond kunnen mee bezighouden. Ik leef op cola (zero). Dat smaakt altijd ik weet  niet of er nog marge is om die dosis te verhogen.

Nu zijn er twee optie. Ik zou de sociale kalender een maandje kunnen afbouwen. Geen girlsnights, geen recepties, geen vrienden op bezoek, geen feestjes, geen bbq’s enzovoort. Moeilijk en eigenlijk ook niet wenselijk. Een maand is gewoon te lang om je op te sluiten. Optie twee is gewoon stoppen met drinken tout court. Ik kan mijn camera terug beginnen meenemen, zodat ik iets anders heb om vast te houden tijdens zo een receptie. Op die manier kan ik natuurlijk ook gemakkelijker contact leggen met anderen.

Psychologen zeggen dat het 20 dagen duurt om een gewoonte af te leren. Ik ben ambitieus en ga voor een volle maand. En dan evalueren of het leven zonder echt zo veel leuker en gezonder en actiever is dan het leven met goede wijn. 😉

13 gedachten over “Nuchter”

 1. tgoh ik lust geen wijn, bier en champagne… wat het op feestjes vaak moeilijk maakt om ietske te drinken. En dus ga ik voluit voor water en af en toe een colla…
  Maar hey, ik zou mij geen leven zonder chocolade kunnen voorstellen, echt gezond is dat ook niet.
  Succes met het afbouwen

 2. Hei An,
  ik volg hier al een tijdje in stilte het wel en wee van jouw gezinnetje. Over alcohol wil ik wel wat kwijt. Ik ben doorsnee liefhebber van een glaasje wit of rood maar ik ben een hartstochtelijke liefhebber van oude port. Nu, ik ben nogal katholiek opgevoed en een paar dingen zijn nogal in mijn zieltje blijven hangen zoals bijvoorbeeld de vasten. Sinds jaren drink ik geen alcohol gedurende die veertig dagen. Dat gaat van zeer lastig, de eerste weken, tot absoluut onbelangrijk de laatste weken en soms duurt de alcoholvrije periode spontaan nog een of twee maanden l

 3. ik drink quasi nooit alcohol… er is echt wel nog iets anders alcoholvrij dan water en cola zenne :-)). Fruitsap okay maar daar zijn wel vééééél soorten in hé. ik heb een kleine verslaving: roze pompelmoessap. njam. Alcoholvrije cocktails, elke zichzelf respecterende horecazaak heeft er toch minstens een paar op de kaart staan. Zelf thuis een beetje experimenteren met spuitwater en smaakskes toevoegen; wij zijn dol op cassis en munt! Of zelf ice-tea maken! Lekker! Zo veel mogelijkheden! Succes!

 4. …anger dan bedoeld. Natuurlijk, in de zomerperiode met zijn bbq’s en lekkere frisse witte wijntjes op terras is dat een ferme klus. Dus een camera in de hand kan helpen maar neem dan maar een grote, ene met pak aan, die geen ruimte meer laat voor een glaasje, misschien moet je er de schouderriem afhalen, dan moet je hem wel goed vasthouden… succes ermee.

 5. Ik drink niet vaak maar in deze bbq/sociale periode zou ik het toch moeilijk hebben om mijn aperitief en glaasje wijn te laten. Kan je niet een paar weekjes wachten tot de herfst begint ?
  Alvast succes!

 6. Ik ben 31 en drink graag fruitsap. 🙂
  Ik ben zelf een heel matige alcohol dirnker, dus ik snap het probleem niet zo goed. Maar ik drink dan ook graag water, liefst met een citroentje of limoentje erin.
  De laatste week: letterlijk liters per dag van gedronken.

 7. I wish you goodluck ! 🙂 Thuis zou geen enkel probleem zijn bij mij, maar op feestjes en dergelijke is het toch altijd net iets leuker met een glaasje wijn of cava erbij….Ik kijk dus al uit naar wat je zondag te vertellen hebt! Maar je hebt karakter, so you can do it!!

 8. hej an, ik denk ook niet dat je dit als een probleem moet zien. toegegeven, zelf zijn we hier niet zo’n alcoholdrinkers, maar een glaasje wijn (in mijn geval) of een pint bier (in grote kadee zijn geval) op tijd en stond smaakt wel. sinds onze rollercoaster met kleine kadee moeten we echter op elk moment in staat zijn naar de spoed te rijden met hem, en daar wil je echt niet met een alcoholadem toekomen (ook al heb je maar 1 glas gedronken, je adem ruikt naar alcohol…). en dus drinken wij nu bij hoge uitzondering. en ik kan niet zeggen dat ik het mis. of dat ik “iets” mis.
  fruitsapjes in alle kleuren en smaken, water met citroen/limoen/… (zie boven) enz.
  wij hebben hier de uitdaging nog wat uitgebreid: sinds een maand komt er hier geen cola meer binnen! en kijk: ook dat went 😀
  succes alleszins, maar een straffe madam als jij flikt dat toch zó!?!

 9. binnen de kortste keren zal je ’t horen: “ge zijt toch niet zwanger?!” lol 🙂
  ’t zal niet gemakkelijk zijn, maar jij kan dat vast en zeker. Ik zou ook experimenteren met andere frisdrankjes: ik lust bijvoorbeeld wal graag eens schweppes agrum ter afwisseling van cola, ice tea heeft ook iets nieuws op de markt, zelf maak ik ook af en toe ice tea. En had jij niet zo’n soda maker? Succes!

 10. Ik ben een echte coladrinker (ik drink nooit alcohol; een restant uit mijn straight edge periode, echt waar) en wou daar recent vanaf geraken, want het eerste wat ik ’s ochtends dronk was cola. Welnu, na 9 dagen dilemma’s over cola en keiveel denken aan cola, was het gedaan. Nu drink ik er als ik zin in heb, het ‘moet’ niet meer. Smoothies drinken we hier veel, dat vind ik een welkome afwisseling tegenover al het water dat ik nu binnen giet.

 11. Ik stel voor om er zondag aan te beginnen? Goeie start van een nieuwe week. Je moet bij het begin beginnen. En er zullen alvast toch wel enkelen zijn die je kent. En jij legt toch heel gemakkelijk contacten. Tot zaterdag! ;o) XxxX

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s