Eén week nuchter

Toegeven: het niet drinken neemt veel meer emotionele ruimte in dan wel drinken. Voor veel mensen is een alcoholvrij bestaan waarschijnlijk een evidentie maar voor ons niet. En ik ben blij om te beseffen dat wij niet alleen zijn. Veel vrienden gaven graag toe dat ook zij in de zomer veel alcohol dronken, misschien een beetje te veel, en dat het “toch gezellig is”, en “dat we beter zouden wachten tot na de zomer en de vele bbq’s”, en “dat een maand toch lang is”, en “dat een glaasje zo af en toe toch niet veel kwaad kan”, en “dat wijn best gezond is”, en “dat zij zoiets niet zouden kunnen”, enzovoort

Velen geloofden het niet, of dachten dat we het niet zouden volhouden; dat het een grap was. Ze zagen er het nut niet van in. “Allé, gij moet toch niet vermageren?” Dat was ook de bedoeling niet. “Waarom dan?” Tja. “Het is toch niet voor altijd?” Zot! Maar ik ben echt blij dat ze ons toch steunen en dat het toch een erg gezellige week werd. Sommige kochten kikibul, of extra cola light, of ze dronken solidair ook eens niet. Echt super.

Ik heb de voorbije week bovendien veel bijgeleerd.

1. De eerste “nee” is de moeilijkste.

2. Er bestaan inderdaad alternatieven, al blijft Cola en energydrink rijkelijk vloeien want nu stoppen met de caffeine is een beetje te veel van het goede. Maar ik (een vriendin) ontdekt dat er alcoholvrije cava bestaat, echt waar. Te koop ik de Colruyt. Ik vind het nog lekker ook. Ook Bio appelsap is een ontdekking. Ik moet toegeven dat ik vroeger te weinig aandacht schonk aan ons non-alcoholische aanbod. Verder dan spuitwater, cola en prefabfruitsap (voor de kinderen) geraakten wij meestal niet. Dat gaat vanaf nu dus veranderen 😉

3. Feesten kan ook zonder alcohol, al moet ik toegeven dat het anders is. Minder hoogtes maar ook minder laagtes. Zonder alcohol hou ik het minder lang vol. Doorgaans vinden wij het moeilijk om vroeg naar huis te gaan. Zonder drank wordt mijn lichaam op een bepaald moment moe. Dat begint rond elf uur, middernacht en om één uur moesten we het opgeven. Zo vroeg zijn wij nog nooit naar huis gegaan van een feestje, en het was er nochtans erg gezellig. Voordeel 3a: de rit naar huis vormt ook geen probleem meer. Spijtig dat we gisteren geen Bob-controle tegenkwamen. Het was me een genoegen geweest 😉

4. De ochtenden zijn het grote voordeel van het hele experiment. 1 uur in bed, 7 uur is Flo wakker= geen probleem. Voor wie na 5 of 6 of 7 glazen wijn om 5 uur in bed kruipt, is dat altijd een beetje afzien. Dit weekend hadden wij zaterdagavond een feestje en zondagmorgen zaten we om 10 uur al in het zwembad. Cool.

5. Zatte mensen zijn bovendien niet eens zo grappig, heb ik ontdekt Ok, nuchtere mensen zijn dat ook niet altijd. Wel hebben we ondervonden dat wij ook zonder drank nog redelijk sociaal en zot kunnen doen, dat we graag dansen (en dat we waarschijnlijk beter de maat houden).

6. Bloggen werkt. Iedereen is op de hoogte van onze goede voornemens. Zeuren of opgeven is dus geen optie meer. De twijfel is weg en dat maakt het allemaal veel gemakkelijker.

De eerste week zit er op, net als de zomer trouwens. We hebben nog 3 weken te gaan. Makkie.

Advertentie

9 gedachten over “Eén week nuchter”

 1. Puntje 6. Misschien moet je nog maar een paar andere goede voornemens op je blog zetten. Kan je daar ook wat aan werken ( en volhouden)
  🙂
  Ps, ik wil je wel helpen met een lijstje

 2. Goed idee. Het sluipt er toch stiekem in dat alcohol verbruik en je realiseert je niet hoeveel je wel drinkt. Die cava zonder alcohol is een goeie tip. Nog veel succes!

 3. ik ben al zeven maanden alcoholvrij,een paar keer drie glaasjes gedronken.Maar de ochtenden nadien waren niet zo leuk !!!IIk ben fier op mezelf,maar moet wel toegeven dat het best gezellig is,vooral die glaasjes voor het slapengaan .Het werkt ontspannend .Ik dronk nooit tijdens de dag,dus ik ben blij hier dit te lezen in alle eerlijkheid !!!dank u

 4. wij hebben enkele vasteperiodes (zoals in de periode voor Pasen) alcoholvrij doorgebracht. Niet evident en ik sta ook niet te springen om dat te herhalen. Maar ’t is een mooie uitdaging in elk geval en confronterend.

 5. ik krijg hoofdpijn van de meeste alcohol, dus drink ik bijna nooit en zeker niet op feestjes, want feest en migraine gaan niet goed samen! Voordeel is dat ik altijd bob ben en we dus veilig thuis geraken. Puntje 2 is inderdaad wel waar! Ik drink op den duur altijd water op feestjes, want een overdosis cola zo ’s avonds laat zorgt voor slapeloze nachten en van die plakkerige fruitsap heb ik wel genoeg ondertussen. Bedankt voor de alcoholvrije cava tip en nog heel veel succes ermee.

 6. Toffe blog!
  Ik heb absoluut geen problemen met alcochol, maar rijden als je gedronken hebt…. dat vind ik écht not done! Het argument om het nooit, maar dan ook nooit meer te doen: voorjolien.googlepages.com

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s