Ben X

Ons neefje Remi is een jongetje met talent. Al sinds hij heel klein is, droomt hij van shows, optredens en musicals. HIj wil kost wat kost het podium op. En waar een wil is, is een weg.  Eerst trad hij thuis op voor familie en vrienden. Ondertussen speelde hij, met veel succes trouwens, kleine Robin in de musical van Studio 100.

En deze dagen staat hij op het podium in Antwerpen als kleine Ben, in de musical Ben X. En gisteren namiddag mocht ik mee met zijn mama – mijn schoonzus. Schoolvoorstelling zijn nooit gemakkelijk maar die dag hing er bij aanvang een zeker spanning in de lucht. “Gisteren hebben we de voorstelling moeten stilleggen. Er was zo veel rumoer in de zaal en de spelers werden bekogeld met smarties en kauwgum.” De jeugd van tegenwoordig he 😉

Een van “de pesters” (uit de musical)  werd vlak voor de voorstelling het podium op gestuurd. Ik verwachtte een soort preek, waarin iedereen verzocht werd stil, braaf en rustig te blijven. Wat er kwam was een stuk beter, slimmer ook: “Ben X is gebaseerd op een waargebeurd verhaal, eentje zonder happy end. De film en de musical zijn een eerbetoon aan de ouders en de vrienden van de echte Ben.”

En toen was het stil, en terecht. Ben X is een aangrijpend musical. Film en toneel raken je toch op een heel andere manier. Iedereen kent wel iemand die anders is, die uitgesloten en of gepest wordt. Tijdens de voorstelling bedenk ik me dat pesten niet meer is, wat het geweest is. Vroeger reageerden leerkrachten nauwelijks op pestgedrag. Nu is het een issue, denk maar aan het liedje.

En toch. Zou het nu beter zijn? Pubers lijken het niet te kunnen laten. Hoe zou dat komen? Is het de leeftijd? Of is de mens van natuur gewoon egoïstisch of egocentrisch ? Kaarten voor de musical Ben X zijn niet goedkoop, maar voor ouders met jonge tieners vind ik het echt de moeite waard. Het decor alleen al is geweldig.

Advertenties

4 gedachten over “Ben X”

  1. maar sommige mensen blijven pesters, heel hun leven, op het werk, in hun relaties, in de maatschappij, in het verkeer…dat krijg je er nooit uit vrees ik

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s