Bio

Sinds Flo een sonde in haar neus heeft zitten, voedt ze zich hoofdzakelijk met melk, groeimelk. Ik heb me laten wijsmaken dat koemelk eigenlijk niet zo goed is voor mensen, en bovendien geloof ik nogal in afwisseling. Dus trokken wij gisteren naar de Bioplanet, op zoek naar een paar melkalternatieven.

Onvoorstelbaar wat er allemaal bestaat: sojamelk is een klassieker maar ze verkopen er dus ook rijstmelk, speltmelk, amandelmelk, gerstmelk, quinoamelk, amandelmelk. Je moet wel kampen met een serieus lactoseprobleem, lijkt mij, want geen van de alternatieven gaf mij echt goesting. Lekker lijkt dat niet, speltmelk bijvoorbeeld, maar Flo smaakt het toch niet. De zusjes drongen aan voor biocornflakes en pannenkoeken, verder kochten we nog een paar veggieburgers, een broodje, wat beleg en een alternatief bindmiddel voor de veelgebruikte maïszetmeel. Het waren allemaal basisvoedingsmiddelen, geen wijn, geen geschenken, geen grote verpakkingen.

Met een kar nog niet voor de helft gevuld; stonden we aan de kassa. 75 euro. Bob en ik keken naar elkaar en lachten, groen. 75 euro voor 8 dozen melk en een paar extra’s? Ok, bio is duurder maar dat het verschil zo groot is, had ik toch niet verwacht. Zouden er echt mensen bestaan die hier wekelijks een bomvolle kar inkopen? Gezinnen zoals ons, met drie kinderen (en een redelijk actief sociaal leven), moeten toch meermaals per week grote inkopen doen: groenen en fruit, melk, yoghurt, koekjes voor op school, drankjes, brood, cornflakes, dessertjes, enzovoort. In de Colruyt kost ons dat gemiddeld 120 tot 150 euro voor een overvolle kar. In de Bioplanet lijkt mij onbetaalbaar.

Als vegetariër heb ik veel sympathie voor het biogedachtengoed. Maar terwijl ik de rekening bekeek, vroeg ik me toch af: zou bio echt gezonder zijn? De mensen rond mij zagen er alvast niet beter, mooier of gezonder uit. En ze zagen er ook niet rijker uit 😉

9 gedachten over “Bio”

  1. Ik ga regelmatig naar de Bioplanet voor vleesvervangers en een paar speciallekes. En ook al weet ik dat het prijsverschil met Colruyt groot is, ik verschiet elke keer. Een fietstas vol kost me daar 50 euro.
    In Colruyt heb ik een volle fietstas én een rugzak nodig om 50 euro naar huis te kunne slepen.
    Maar ik blijf er komen voor de speciallekes en het grote gamma aan vleesvervangers.

  2. erg hé, ik moet voor Maren ook overschakelen omdat ze te veel slijmpjes krijgt door gewone groeimelk. Maar die alternatieven kosten dus bijna 3 keer zoveel.. Maren drinkt ondertussen graag rijstmelk (heb opgebouwd door te mengen met gewone groeimelk en de verhouding alsmaar aan te passen tot ze volledig rijstmelk dronk) en nu ben ik bezig met amandelmelk. Nadeel van die alternatieve melk is wel dat ze veel minder vetten bevat en met een kindje dat sowieso al zwaar onder alle curves zit is dat eigenlijk niet goed maar ja, ’t is een beetje kiezen tussen 2 kwaden..

  3. ’t brood is er erg lekker vind ik…
    als ik in Gent ben kan ik er niet aan weerstaan…
    voor de rest ben ik blij dat wij hier geen Bio-planet hebben, makkelijker om er aan te weerstaan op die manier

  4. Neen, bio is niet gezonder. Dat wijst wetenschappelijk onderzoek toch uit.
    Het is globaal gezien wél beter voor het milieu. Ik koop ook vaak bio, en dat is dan mijn reden.

    Het is inderdaad duurder, en ik snap dat dat veel mensen ervan weehoudt om het structureel te kopen. Maar er zijn ook mogelijkheden om de prijs te drukken. Zo kopen wij onze groenten (bio + lokaal) bij de Voedselteams. En daar zijn ze niet duurder dan gewone groenten in het warenhuis. Bovendien heb je als consument meer voeling met de manier waarop ze gemaakt zijn. En er is veel afwisseling mogelijk. Een echte aanrader, dus.

    Wat melk betreft: wijzelf drinken nooit koemelk, enkel sojamelk. In koekjes die we kopen en zo, zit uiteraard wel koemelk, daar zijn we niet strikt in.
    Onze dochter (drie jaar) drinkt wél koemelk. We hebben ons geïnformeerd of ze ook geen sojamelk kon drinken, maar dat was blijkbaar toch minder voedzaam. Het wordt wel aangeraden in geval van koemelkallergie en zo. Ze krijgt wel af en toe sojamelk, zoals wij. Maar ’s ochtends en ’s avonds is het koemelk – tot nu toe biologische volle melk, maar omdat K&G nu blijkbaar meer voorstander is van groeimelk, gaan we overschakelen op groeimelk.

  5. Ik werk in een bio-winkel en ondanks dat mijn bazen beweren van niet, vind ik het ook wel degelijk duurder. Ik zou het in ieder geval niet kunnen betalen, dus ik eet niet bio.

  6. Alles wat de mens ook maar doet linken aan voedzamer of gericht naar het milieu is stukken duurder….afzetters vind ik het persoonlijk.

  7. Voor mensen met voedselallergie is het een geweldige winkel.
    in vergelijking met de superdure hypoallergenic melk die we de eerste jaren moesten kopen voor mijn zoon is de havermelk er trouwens heel goedkoop 🙂

  8. @ Mike: Neen, dat geen afzetters. Hun winstmarges zijn niet groter dan die in gewone warenhuizen of winkels. De productie is nu eenmaal duurder. Daar zou de overheid wat aan moeten doen.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s