Sociale media

Vandaag stond er een opleiding sociale media op het programma. ” Moet ik daar heen?” Niet dat ik tegen bij scholing ben, integendeel. Maar ik gebruik de meeste sociale media al lang, sommige zelfs vrij intensief. Veel van mijn vrienden vinden al dat bloggen en facebooken maar niets. “Ik heb daar geen tijd voor. Waarom zou je dat allemaal delen? En wat interesseert het mij wie wat als ontbijt eet? Geef je zo je privacy niet op?” Mij bezorgden sociale media al heel veel waardevolle contacten, vriendschappen zelfs.

Doorheen de jaren heb ik wel moeten leren omgaan met de gekende valkuilen. De eerste jaren was in vaak te eerlijk, te open, te kritisch. Geschreven woorden wegen zwaarder. Ze halen je ook altijd in. Ik heb ook moeten leren omgaan met wat ik noem online “bashen”, anoniem bekritiseren en afbreken. Op het internet komen extremen samen: veel mensen bieden er een massa gratis waardevolle informatie aan. Wil je leren breien/gitaar spelen/tekenen/fotograferen/… Je vind het allemaal online, helemaal voor niets. Aan de andere kant zit het ook vol cynische negatieve en zelfs echte slechte mensen.

De tips (en slides!) van mijn collega Bart Van Belle bleken bijzonder interessant, ook voor niet-journalisten en zeker voor wie er pas aan begint. Een aanrader.

2 gedachten over “Sociale media”

  1. op FB en twitter pas ik op voor persoonlijke tweets enzo. je weet nooit hoe ze geïnterpreteerd worden Op mijn blog let ik minder op maar toch oppassen met fictie. Zorg dat de lezers weten dat het fictie is, anders kan het serieus verkeerd uitpakken, zoals die keer dan mijn familie dacht dat ik thuis razend tekeer ging en vlug mijn ouders verwittigden.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s