Vakantie

Als student besef je niet hoe leuk, gemakkelijk en goedkoop reizen is. Zucht. Ik had zo leuke huisruilplannen voor volgende zomer. Een maandje Puerto Rico, het leek mij geweldig. Tot ik op zoek ging naar vluchten. Slik. 1100 euro per volwassene, 1000 euro per kind. Dat is niet echt betaalbaar, spijtig genoeg. Waarom valt de zomervakantie voor heel Europa eigenlijk in juli en augustus? In juni en september schijnt de zon toch ook? Dat zou de woekerprijzen alvast een klein beetje temperen.

Ik baal. Niet dat ik per se naar Puerto Rico wou maar in juli en augustus is geen enkel verre vlucht betaalbaar. Mijn kinderen laten kennismaken met een andere cultuur zal dus niet zo gemakkelijk worden. Bovendien groeit ook bij mij de behoefte om er eens helemaal uit te zijn.

Nu moet ik dus op zoek naar een alternatief. Moeilijk. Ik wil iets authentiek, niet te toeristisch maar ook niet te afgelegen. Italië vind ik wel leuk, of Frankrijk of Portugal. Ik heb een paar nieuwe aanvragen gedaan via de huisruilsite maar ik betwijfel of dat gaat lukken. Wie wil er in de zomervakantie zijn zuiderse villa met zwembad ruilen voor een verblijf in … het regenachtige België.

We kunnen natuurlijk ook gewoon zelf een huis huren, al zie ik mezelf niet meteen 2 weken aan het zwembad liggen. Mijn collega raadde me Airbenb aan, een toffe site met meer “charmante” woningen. Misschien moeten we er 2 huren, telkens voor een week, en zo een rondreis door Europa organiseren. De lange (en drukke) rit schrik me een beetje af maar het is alvast beter dan een all-in naar Turkije.

Originele tips zijn dus meer dan welkom.

7 gedachten over “Vakantie”

 1. Waarom kijk je niet naar het noorden? In het zuiden kan het al snel te heet zijn, maar de Baltische staten lijken me wel betaalbaar en ze hebben daar ook een traditie van kuuroorden. Hongarije is ook goed heb ik gehoord of gewoon weg Skandinavië, lekker in het groen

 2. Om dezelfde reden ( prijzen vluchten), en ook wel omdat de jongste vroeger te vaak ziek was, ook op vakantie (en een ziekenhuisbezoek in Spanje, een dokter in croatië, dat gaat nog, maar wat doe je in sommige andere landen) beperken we ons ook tot Europa.
  Maar dat kan ook anders. Vluchten op hoofdsteden zijn vaak erg betaalbaar. Zo zijn we al op Rome gevlogen, eerst 3 dagen stadsbezoek, dan een weekje iets gehuurd, om dan nog een dag of 5 verder rond te trekken langs cultureel erfgoed ( Pompei , Paestum, …). Vorig jaar zijn we op Athene gevlogen, om na een bezoek aan de stad te gaan islandhoppen met de ferry’s. Dit jaar vliegen we op Madrid om daarna door andalucië te trekken (Cordoba, Jerez, Nerja, Granada, Toledo en terug naar Madrid.) Zo doen we onze eigen rondreizen. Met behulp van het internet is dat allemaal goed te plannen, en door op tijd te zoeken ook helemaal niet duur.

 3. Hiermee ga ik niet akkoord. (Dat mag ook, hé.) Ik vind de meeste vluchten namelijk veel te goedkoop, zo niet allemaal. Ik snap wel dat niet iedereen ze zomaar kan betalen, dus in die zin zijn ze duur. Maar als je de ecologische kost in rekening brent, dan zijn ze echt te goedkoop. Net doordat vluchten naar hoofdsteden zo weinig kosten gaan mensen vaker vliegen. Maar zoiets is niet veralgemeenbaar: als iedereen ter wereld één of twee keer per jaar zou reizen, gaat de uitstoot van co2 nog een pak sneller gaan dan nu.

  Dat is natuurlijk geen leuke booschap. Veel mensen voelen zich daardoor beperkt in hun vrijheid. Maar de vraag is of reizen naar verre gebieden, een recht zou moeten zijn. En als dat zo is, hoe we dat recht dan kunnen realiseren voor iedereen. (En niet enkel voor mensen die zo rijk zijn dat ze ook vluchten kunnen betalen die vier keer zo duur zijn als nu.)t

  Wat het ontdekken van authentieke culturen betreft: momenteel is het zo dat de gevolgen van de klimaatopwarming niet zelden te voelen zijn in precies die gebieden waarvan we vinden dat ze authentieke vreemde culturen herbergen. Met andere wooden: net door ze te bezoeken, brengen we ze schade toe. Ik zeg het nu uiteraard kort door de bocht, in werkelijkheid is het complexer, maar het komt er wel op neer.

  Enfin, ik ga je dus een raad geven die je misschien niet verwacht: ook dicht in de buurt zijn er mogelijkheden. Duitsland, Nederland, Frankrijk.

  (Ik besef dat ik me misschien niet zo populair maak met deze reactie en het is ook niet mijn bedoeling mensen met de vinger te wijzen. Maar omdat het mijzelf sterk bezighoud, wou ik toch even reageren.)

  1. Tuurlijk mag dat 😉 maar ik geef toe dat ik reizen te leuk vind om het te laten liggen. Zoals ik al zei: het zal dit jaar waarschijnlijk toch iets in Europa worden. Ik probeer rekening te houden met het milieu, maar blijkbaar heb ik een voorliefde voor vervuilende dingen: kinderen, skiën, reizen (naar waar het ECHt warm is, en dat is dus hoe dan ook niet naast de deur), zwemmen, met de brommer rijden, uitstapjes, bbq, open haard, … I

   Ik besef al dat onze levensstijl niet haalbaar is voor de rest van de wereld. Wie echt milieuvriendelijk is, blijft thuis.
   Dit jaar zijn wij niet weg geweest (volgend kaar mag ik dus dubbel ;-)) maar iedere dag deden we wel iets: cinema (met popcorn), dagje zee (met auto want 3 kids alleen op de trein die toch maar vertraging heeft, dat heb ik opgegeven), bbq (en bijhorende rook), … Ik heb dat nodig.

   Maar ik bewonder mensen die dit alles kunnen laten en toch gelukkig zijn.

 4. Ik heb twee kindjes en merk dat het met kinderen moeilijker is om zo milieubewust te leven als we vroeger deden. We nemen de auto sneller dan vroeger, want in de trein is het soms zo’n gedoe en daar kunnen ze helaas niet slapen.

  Het vliegtuig nemen we nooit. Mij valt dat niet moeilijk want ik ben geen type dat per se ver wil reizen. Mijn man vindt het moeilijker. We reizen wel hoor, maar niet te ver (gaat ook moeilijker met een eenjarige) en met de auto.

  Ik vind niet dat ik iets mis. Veel heeft te maken met wat je gewoon bent, denk ik. Ooit gaan we wel een verre reis maken, hebben we afgesproken. En dan zullen we allicht het vliegtuig nemen. Ik denk dat het raar zal zijn voor mij, het zal de eerste keer zijn dat ik buiten Europe kom! (Wie kan dat nog zeggen, hé, ik voel me uniek.) 😉

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s