Bedrijfsportretten

collage

Waarom staan veel volwassenen niet graag op de foto? “Ik plak niet op papier.” Een uitspraak waar ik iedere dag opnieuw tegen in moet gaan. Wat is er nu zo confronterend aan een foto? Mensen bekijken zichzelf toch meermaals per dag in de spiegel en er is niemand die zich daarbij vragen stelt. Maar bij het zien van een camera verkrampen ze.

Vooral bedrijfsportretten zijn moeilijk. En pasfoto’s. Mensen weten zich geen houding te geven. Niet te serieus, niet te vrolijk, niet te hard lachen want dan zie je mijn tanden, niet te streng, enz. En dan zien ze zichzelf en natuurlijk zijn ze niet tevreden.  Lastig.

En ja, sommige mensen zijn echt fotogeniek terwijl andere het moeilijker hebben. Eerlijk: de meeste mensen staan op de foto zoals ze zijn. Daarom een paar goede tips voor iedereen met cameravrees:

1. Durf. Probeer je niet te verstoppen. Te hard je best doen, werkt contraproductief.

2. Kijk eens goed naar jezelf in de spiegel. Hoe zie je er uit? Welke blik/kant/pose vind je van jezelf het best bij je passen. Poseren heeft iets weg van acteren.

3. Beweeg. De meeste fotografen maken verschillende foto’s. Maar als het model stil staat, brengt dat niet op.

4. Denk aan iets leuk, een leuke reis met vrienden of een gezellig moment met de kinderen. Je ogen verraden waar je aan denkt.

5. Make up doet wonderen, ook voor mannen. En als je nog meer wilt verdoezelen: draag opvallend accessoires zoals een fel gekleurde sjaal, een juweel of een speelse haarspelt. Dat leidt de aandacht af.

6. Laat je ogen praten met de camera. Probeer niet weg te kijken, verstop je handen niet achter je rug maar doe “gewoon”. En praat in je hoofd tegen de camera, alsof het een nieuwe collega is of zo.

En dan mijn laatste tip: relativeer. Er worden iedere dag honderdduizend slechte foto’s gemaakt. So what? Niemand gaat dood van een onflatterend kiekje. Laat het aan u voorbij gaan. Dat is de beste truc om de volgende keer wel natuurlijk mooi  op de foto te staan.

2 gedachten over “Bedrijfsportretten”

  1. Bedankt voor de tips over foto vrees, of kun je zoiets noemen? Misschien zeg ik nu na oefening wel Ja als er op familiefeestjes kiekjes worden genomen…

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s