BOB

Anoniem-AalterLotenhullestr

Florian23-LeuvenNieuweMeche

 

Straks is het oudejaarsavond. De BOB-campagne is al even bezig, en deze prachtige foto’s (verschenen in De Standaard) van Dieter Telemans bewijzen waarom. Dronken rijden is niet meer van deze tijd.

En toch. Die BOB-campagne, geef toe, dat is toch een lachtertje. Ik rij al 14 jaar met de wagen, en ik leg gemiddeld 30 000 tot 40 000 kilometers per jaar af. Ik ga ook regelmatig uit, en niet alleen in Gent. En toch heb ik nog maar één keer moeten blazen. Eén keer en dan nog om 9 uur ’s morgens op weg naar Brussel. Belachelijk.

Zouden ze dat bij de politie niet beseffen? Of misschien denken zij gewoon dat wij achterlijk zijn. Een kleine tip voor mijn vrienden de flikken: vergeet oudejaarsavond. Controleer liever massaal op 1 januari, zoals op autosnelwegen als op binnenwegen, want die dag rijdt iedereen van familiefeest naar familiefeest en op het menu staat er overal champagne. En de volgende weken controleer je best aan de uitrit van industrieparken en bedrijfsterreinen, van 16 tot 21 uur.

En informeer u naar, naar massa-events én personeelsfeesten. Want ja, op Tomorrowland waren jullie wel massaal aanwezig maar u had er toen blijkbaar vertrouwen in. Ook tijdens de Gentse Feesten gebeuren vinden nauwelijks alcoholcontroles plaats.

Een tweede belangrijker pijnpunt is het tekort aan vervoersalternatieven. Ik ken steeds meer mensen die thuis blijven, en dat niet alleen op oudejaarsavond. Even op café een glas gaan drinken, zit er gewoon niet in tenzij je echt in het centrum woont. Zelf met de fiets mag je al niet meer drinken en taxi’s zijn duur.

Morgen rijden wij eerst naar Zwijnaarde en dan naar Gentbrugge.  Dat is een kwartiertje rijden, met de wagen. Maar wij drinken graag een glas. Meneer de agent: wij hebben drie kleine kinderen en een hond. En we zijn niet bijzonder sportief aangelegd. Hoe stelt u voor dat wij ons verplaatsen? Juist. Het zal toch de wagen worden. En een van ons zal zich dus toch moeten inhouden ook al weten we dat de pakkans opnieuw heel klein zal zijn.

8 gedachten over “BOB”

 1. Ik heb ook nog nooit mogen blazen, ergerlijk gewoon! Eén keertje moeten stoppen, maar toen ze zagen dat manlief naast mij zat, gingen ze er blindelings van uit dat ik de nuchtere brave huisvrouw was. De volgende keer EIS is dat ik mag blazen :-).
  Soit, in afwachting heb ik mezelf gisteren alcoholtesters aangeschaft 😉

 2. Knappe foto’s overigens.
  Collega hier op’t werk heeft vanmorgen al mogen blazen toen hij vertrok ergens in A’pen. Het nut om op dat uur te controleren op 31 dec ontgaat me evenwel..

 3. Er moet inderdaad veel meer gecontroleerd worden. En er moet veel zwaarder gestraft worden. De straffen nu zijn een lachertje.

  Wij drinken nooit als we moeten rijden, zelfs niet één glas. Een van de twee is bob, of we blijven slapen. Dat is ook leuk. 🙂

 4. ‘Zelf met de fiets mag je al niet meer drinken’ en ‘ook al weten we dat de pakkans opnieuw heel klein zal zijn’. Het is toch logisch dat je met de fiets niet mag rijden als je gedronken hebt? Da’s gevaarlijk, je kan evengoed onder een auto rijden als aangereden worden. En dat van die pakkans is voor zoveel mensen nog steeds een reden, alsof dat de reden is waarom ze niet drinken en rijden, omdat het weleens geld zou kunnen kosten.

 5. Ik vind het eerlijk gezegd ook een beetje een vreemde post.
  Ja, er moeten meer controles zijn! En inderdaad, de plaatsen en de tijdstippen waar gecontroleerd wordt, zijn heel vaak onlogisch en belachelijk.

  Maar waarom “vraag” je aan meneer de agent hoe je je moet verplaatsen? Is het voor hem, dat je dit niet met de auto doet?
  Dat is toch gewoon de logica zelve?
  Ik persoonlijk zou het met de fiets doen, van Zwijnaarde naar Gentbrugge (ook 3 kinderen, waaronder een boreling, maar geen hond)
  Als je dat niet wil, en als je een taxi te duur vindt… Tja, dan is dat je eigen beslissing, toch? En niet die van meneer agent?

 6. Bij ons (de Druivenstreek) hangt er naar het schijnt een kalender met alle events en fuiven omhoog op het bureau van de politie, dan pikken ze er een nacht uit om in de nabijheid alcoholcontroles te doen zoals met de Druivenfeesten (aug) of zoals een paar weken geleden aan de Kerstmarkt in Huldenberg.

 7. Ik hoor ook al te vaak dat mensen niet drinken omdat ze schrik hebben om betrapt te worden. Ik hou me in omdat ik weet dat ik dan gewoonweg niet meer kan rijden zoals het hoort. Sinds de kleine er is ben ik helemaal verschrikt, ik mag er niet aan denken dat er iets gebeurt terwijl ik teveel gedronken heb…

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s