Bent u slim?

iq

“Zeg, heb je het al gehoord. Sommige leerkrachten kunnen Amerika niet eens situeren op een wereldkaart. Ongelofelijk toch. SCH-AN-DE !”

Ik wou de test maken voor ik er iets over zei, of schreef. En ik was duidelijk niet alleen. De site van Knack ligt sindsdien plat (wat ook niet zo bijzonder slim was van die doorgaans toch slimme mensen van Knack ;-)). Maar dat verandert niets aan het feit dat ik ook fouten gemaakt heb.

De test leerde mij hoe slecht ik Wallonië ken. De grote steden kan ik situeren, verder associeer ik Wallonië met Di Rupo, Durby en bossen. Ok, er is ook nog Spa, en de grotten van (H)an 😉 en kajakken op de Lesse. Ik overdrijf maar moet toch toegeven dat het beter kon. Ook bij de nieuwe Europese lidstaten heb ik regelmatig getwijfeld. Schande. Wel weten waar de Stille oceaan ligt maar zwoegen bij Servië, het zou niet mogen. Wij moeten dus dringend eens in die richting op vakantie.

Ben ik nu dom? Op Facebook en andere mediafora stond het vol kritische berichten. Blij was ik toen ik hier en daar toch een paar verstandige kanttekeningen las. Scoren die leerkrachten in spe daadwerkelijk zo veel slechter dan de gemiddelde Vlaming? Hadden wij het destijds beter gedaan?

Ik zou de test graag bij ons hier in de buurt eens afnemen, aan de schoolpoort bijvoorbeeld. Bakker, schrijnwerker, verkoopster, juf, verpleegkundige, huisarts, bloemist, bediende, boekhouder, personeelsverantwoordelijke, huismoeder, … : zouden die het allemaal zo veel beter doen? Ik betwijfel het.

Is dat nu echt een schande? Intelligentie is toch meer dan kennis? Een goede leerkracht hoeft voor mijn part niet alles te weten. Sociale vaardigheden, charisma, rechtvaardigheid, optimisme, motivatie, energie, doorzettingsvermogen, creativiteit en levenslust maken voor de klas vaak een groter verschil. En dat allemaal voor een karig loon. Laten we idealisme dus ook maar aan het lijstje toevoegen 😉213146994834500104_lGXknoUe_c

5 gedachten over “Bent u slim?”

  1. Net dezelfde bedenking als deze die ik maakte. Ik ken genoeg intelligente mensen die niet zo bijster veel parate kennis hebben, maar waar je wel urenlang mee kan discussiëren en filosoferen. Liever een intelligente leerkracht die niet weet wat de hoofdstad van Kroatië is, dan eentje die zijn gebrek aan intelligentie moet verstoppen achter Trivia-weetjes.

  2. Ik heb de test ook (deels) gemaakt, en heb met momenten ook serieus gezucht. Desalniettemin kan ik me niet van de indruk ontdoen dat je best een goede juf kan zijn zonder dat je perfect alle landen van Shengen kan opsommen. Erger vind ik dt-fouten, intolerantie, vooroordelen,… En die werden niet echt getest…

  3. ik vind het vooral jammer voor het kwiscircuit dat het achteruit gaat met de kennis van zo’n dingen :-), dat is de enige plaats waar je dat volgens mij nog nodig hebt. ik denk dat een toekomstige leerkracht (of welk ander beroep dan ook) meer baat heeft bij andere kwaliteiten.

  4. .Als je mensjes wilt opleiden moet je zelf toch wat kennis hebben.Ik beschouw de school als een opleidingscentrum,waar je kennis op doet en maatschappelijk leert omgaan met anderen.Thuis leert je andere vaardigheden ,ik beschouw een leraar toch als een prof.in het opleiden ,met veel kennis .

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s