Flo gaat niet graag naar school. Dat vind ik heel jammer.
Het is een ingewikkeld probleem. Enerzijds klikt het niet met de juf. Onze persoonlijkheden liggen heel ver uit elkaar. Bovendien zitten er echt veel kindjes in die klas. Ik begrijp dat het voor die juf ook niet gemakkelijk is. Flo vraagt veel extra aandacht. En natuurlijk ben ik overgevoelig als het over Flo gaat.
Het kind heeft al veel meegemaakt: aanvallen, opnames, onderzoeken, bloed prikken, sondevoeding, massa’s medicatie en al de bijhorende bijwerkingen. Haar emotionele reserves zijn op, zeker de laatste weken. Het laatste wat ze nu nodig heeft is een strenge, klassieke en overwerkte juf die haar een hele dag door negatief corrigeert. Kleuteronderwijs moet vooral leuk en speels zijn.
Wat nu? Het plan was om het schooljaar uit te zweten. Nina verandert volgend jaar hoe dan ook hopelijk naar de school van Manou. Indien nodig zou ik dan nog een alternatief kunnen vinden voor Flo. “Je pakt het probleem niet aan. Je stuurt Flo amper nog naar school. Dat is geen oplossing. Bovendien zitten we dit jaar nog niet aan de helft, ” bemerkte de thuisbegeleidster.
En dus heb ik er weer een probleem bij. Een gesprek met de juf en met de directie hebben we al geprobeerd. Wij wonen in Gent, waar scholen al jaren overvol zitten. Even “snel” van school veranderen, zit er jammer genoeg niet in. Zucht.
En dus gaan we het nog verder moeten uitzweten. Ik wil het ook echt een kans geven want thuis spendeert ze haar dagen voor tv. Na de officiële inschrijvingsperiode van de stad Gent ga ik toch nog eens rondbellen, ook al besef ik dat wij stilaan schoolhoppers aan te worden zijn.
Maar als je kind iedere ochtend de boel bij elkaar huilt en schreeuwt omdat ze echt echt echt niet naar school wilt, dan breekt mijn hartje toch een beetje.
en een randgemeente is dat geen oplossing? Lochristi? Melle? Sint-Martens-latem? Allé ik denk maar luidop hé, ‘tis mss wat omrijden maar mss zijn de klasjes daar kleiner, de flexibiliteit groter…
Wat een moeilijke situatie. Ik geef je honderd procent gelijk dat, zeker voor kleuters maar ook voor jonge lagere school-kinderen, school plezant moet zijn. Eventjes doorbijten kan nooit kwaad maar elke dag met tegenzin vertrekken is er inderdaad over. En de stijl van de juf bepaalt veel.
Misschien toch eens rondkijken? En de afweging maken of een school verderaf toch geen optie is? Ik heb met haar te doen. Heb je zicht op welke juffen in de tweede kleuterklas staan? Als die goed meevallen, kan het toch de moeite lonen om haar niet niet van school te laten veranderen, maar als die stijl je ook minder ligt, zou ik het toch echt overwegen.
Ik denk niet dat het zoveel kwaad kan dat Flo af en toe thuisblijft. Ze is nog klein, en thuis krijgt ze denk ik voldoende prikkels en uitdagingen. Veel succes met de beslissing!
Ga zelf op stap, ga naar de scholen in en uit de buurt, ook diegene die je misschien op t eerste zicht niet aanstaan en spreek met de verantwoordelijken van de school, liefst tijdens een schoolmoment, dan snuif je ook ineens de sfeer 😉 en maak op die basis een keuze. En als je een leuke school gevonden hebt en het klikt met de verantwoordelijke van de school, dan lukt een plaatsje echt wel, zoiets in de trant van ‘ waar een wil is een weg’. Veel succes 🙂
De juiste school, we hebben er ook drie jaar mee geworsteld, wat voor Siebe de juiste school zou zijn, de post die je schrijft, daar kan ik me voor een groot deel in vinden. Het is geen makkelijk verhaal als je ziet dat je kind zich niet goed top voelt op school, of dat het allemaal veel beter zou kunnen als dit en als dat, enz… Tevergeefs hebben we gezocht naar een schooltje met kleinere klasjes, maar dat lijkt bijna niet meer te bestaan. In onze situatie heeft Siebe een multidisciplinaire problematiek (zo noemt men dan toch), waardoor we na een lange “struggle” de beslissing hebben genomen naar een oplossing te zoeken in het Buitengewoon Onderwijs.
Na overleg met een 15-koppig team van therapeuten, CLB, GON enz… hebben we de knoop dan doorgehakt. Jammer genoeg zijn de opties in regio Gent zeer beperkt (ik spreek dan voor type 3 en type 7), wat me dan doet denken dat er voor veel kindjes vaak geen oplossing is. Ik hoop dat er daar toch iets aan gedaan gaat worden. Ik lees in eerdere posts, dat jullie ook begeleid worden door De Tandem, ik moet zeggen wij hebben daar toch veel advies van gekregen. Ik weet niet welk type school je precies zoekt of welke richting je wil uitgaan.
Als we jullie met iets kunnen helpen, laat maar horen, al is het maar eens van gedacht wisselen, kan al een goed doen.
Dichtbij Oostakker heb je de school Victor Carpentier (Meulestede), een school die vroeger een slechte naam had, maar die nu een fantastische directrice heeft en een heel gemotiveerd en jong kleuterteam en een kersverse oudergroep met veel schwung. Elke klas heeft toegang tot de tuin en de middag- en avondopvang is bij De Rakkertjes, een aangrenzend dagverblijf dat van overal geroemd wordt. Ik wil je daarmee niet aanraden om Flo te veranderen van school, want misschien is het het best om haar met Manou en Nina mee te laten gaan, maar je weet maar nooit waartoe een tip kan leiden.
Wat het thuisblijven betreft: er zijn zoveel kleuters die wat langer thuisblijven, toch? Er zijn landen genoeg waar kinderen pas op vijf jaar naar school gaan. Schoolplicht begint niet voor niets op 6j.
De kleuterschool moet haar goed doen, haar helpen in haar ontwikkeling, haar zelfvertrouwen opbouwen. Een negatieve juf gaat daar echt niet aan bijdragen. Het ene kind kan al wat meer negativiteit verdragen dan het andere, is eerder schoolrijp dan het andere. En jouw Flo heeft al genoeg op zichzelf mogen relativeren, toch? Zoals je het al zei: haar reserves zijn op, niet echt het juiste moment om nieuwe uitdagingen aan te gaan.
Ik zeg niet dat je haar per se zou moeten thuishouden. Maar ik vind absoluut niet dat je je schuldig zou voelen als je het zou doen. En als je te erg twijfelt, misschien om de dag? De ene dag school, de andere dag thuis bijtanken, zoiets? Of halve dagen?
En dan eerst en vooral bekijken wat voor juf en klas ze volgend jaar krijgt. En toch wat schoolshoppen, voor de zekerheid.
Hey, ik kan niet echt tips geven, want ik leef in regio Antwerpen. Ik heb wel dezelfde mening, zoals die hierboven al een paar keer is aangehaald. Ik heb met Flo te doen en ik begrijp je voor de volle 200%, want van een kleuterklasje en kleuterjuf mag je verwachten dat ze hun uiterste best doen om het beste in je kind mee naar boven te halen, toch? In Antwerpen zitten de klasjes ook overvol. Marlies heeft twee deeltijdse juffen, die samen een week opvullen en dat gaat heel goed. Dat werkt voor de juffen als voor de kindjes. Dat houdt bij de juffen zo ook de schwung erin. Veel moed om vol te houden, ik hoop dat Flo binnenkort wat meer op haar gemak mag zijn tijdens schooluurtjes en succes met wat je beoogt. Even nog een vraag: stel dat Flo net niet 50% vd tijd aanwezig zou zijn, dat is toch geen reden om haar niet naar het derde kleuterklasje te laten doorgaan? Zoiets geldt toch nog niet in het kleuteronderwijs?
Bij mijn weten moeten enkel de kleuters van de derde kleuterklas minimaal 50% van de schooldagen aanwezig zijn geweest om naar het eerste leerjaar te mogen doorstromen. Dit is een vrij recente maatregel die men heeft genomen om te vermijden dat kinderen het eerste leerjaar zouden aanvangen met onvoldoende baggage. Deze regel geldt niet bij de eerste en tweede kleuterklasjes…
Ik versta je volledig!! Wij zijn vorig jaar ook van school veranderd. Als het elke dag een schoolstrijd wordt met gehuil, vastklampen… en door het raam van de klas zien dat hij al huilend in een hoekje wordt gezet, dan breekt je moederhart. En ja, wij hebben eerst wat doorgebeten, hem af en toe thuis gehouden maar het hele jaar door bleef het een probleem. We hebben heel wat kritiek gekregen op dat thuishouden, vooral van de juf.
Wij (vooral ik) hebben heel wat scholen bezocht en uiteindelijk Gilles laten beslissen. Na onze voorselectie spraken we af met de juf of tijdens een kennismakingsmoment en wachtten de ‘klik’ af.
Vooral in dat eerste jaar vind ik het belangrijk dat ze graag naar school gaan. Nadien zijn ze al wat gesterkt, kennen de kindjes, gewoontes, juffen…
Wij wonen in een dorp en hier is het een scholengevecht… Iedereen wil je kindje inschrijven dus op dat vlak hadden wij wel geluk.
Misschien kan je inderdaad in naburige dorpen eens informeren…
Ik zou in jouw situatie toch doorzetten om een juf te vinden waar het mee klikt! ze gaat volgens mij veel veranderen in positieve zin. Was hier thuis toch een grote “positieve” verandering.
Klinkt goed alleen is er hier toch nergens plaats
eigenlijk mag je in Gent al blij zijn als je een plaats vindt in een school in de buurt
laat staan dat je even kan kiezen
NOT
Even reageren op enkel reacties hierboven.
Er is geen regel die zegt dat kinderen zoveel dagen naar het kleuteronderwijs moeten gaan om te kunnen doorstromen naar het lager onderwijs. Er is er wel een die kinderen die te vaak afwezig waren, verplicht om een taaltest af te leggen. Als ze onvoldoende scoren, dan moeten ze opnieuw naar het derde kleuterklasje. Als ze slagen, gaan ze meteen naar het eerste leerjaar. In de praktijk zijn er geen kinderen die in het Nederlands worden opgevoed, die niet slagen voor de taaltest.
Schoolplicht bestaat hier niet, enkel leerplicht. Die start op 6 jaar, maar in andere landen is dat meestal vroeger. Er gaan meer en meer stemmen op om die ook hier vroeger te laten starten, maar dan is er een probleem. Wettelijk is namelijk voorzien dat leerlingen godsdienst of zedenleer moeten krijgen in elke school. Dat is hun recht. Maar in het kleuteronderwijs wordt zoiets momenteel niet gedaan. De wet zou moeten aangepast om de leerplicht te vervroegen, maar dat is blijkbaar omslachtig.
Oke, bedankt voor jullie antwoorden! Hier in Antwerpen hadden wij op de lijst van 10 mogelijke keuzes om in te vullen er 7 opgegeven (omdat men zei dat als je er maar 3 invulde je ook zonder school kon komen te vallen) en we waren al heel blij dat onze keuze 3 ontvankelijk werd verklaard. Zelf kiezen is er hier dus ook totaal niet bij. Je mag inderdaad ook al blij zijn dat je een school in de buurt hebt. ((Een kindje van achter de hoek had voor de aanvang in september 2012 gewoon geen school. Erg he. Mag er niet aan denken)). Succes en moed!!!