Naschoolse activiteiten

Zowel Manou als Nina zijn motorisch niet zo sterk. Dat is op zich geen groot probleem. De meeste volwassenen doen het niet beter. Maar het vermoeilijkt wel mijn zoektocht naar een leuke buitenschoolse activiteit.

Zoals altijd draait alles om en goed en gezond evenwicht.

Enerzijds vind ik dat kinderen tijd moeten overhouden om gewoon te spelen. Er is niets mis met gezellig rommelen op je kamer, vriendinnetjes uitnodigen, knutselen met de zussen of buiten een kamp bouwen tot de zon onder gaat. Zo ben ik ook opgegroeid. Maar tijden veranderen. Kinderen spelen minder buiten, zeker niet in de winter en al helemaal niet met de kinderen van de buren op straat. En voor mij moeten ze niet per se sporten maar uren voor de tv of de ipad hangen, vind ik niets.

Dan verkies ik een leuke én zinvolle naschoolse activiteit. De combinatie van leuk en zinvol blijkt weliswaar niet zo evident. Bij veel sportclub draait het vroeg of laat toch om prestaties. Voetbal, tennis, ballet, turnen: wie niet meekan, hoort er zelden bij. Zelfs het zwemmen kreeg snel zo iets heel serieus. Anderzijds heb je ook bewegingslessen, vrij klimmen en allerhande dansreeksen genre flamenco en co. Leuk maar soms net iets te vrijblijvend en individueel

Het zou natuurlijk ook gemakkelijk zijn moesten mijn meisjes zelf een uitgesproken en liefst toch betaalbare voorkeur hebben. Ik ben geen grote voetbalfan, maar het lijkt mij gemakkelijk zo een zoon die niets anders wil. Jammer genoeg ken ik meer kindjes die er helemaal geen hobby’s op na houden. Veel 10-jarigen weten gewoon niet meer wat gekozen voor hun verjaardag of kerstmis omdat ze eigenlijk niet meer spelen, behalve dan op de ipad of computer. Tijdens communieshoot vraag ik het regelmatig. “Wat doe jij graag? Heb je hobby’s? Wat interesseert je? Wat speel je graag?” Je zou versteld staan van het aantal jonge kinderen dat mij raar aankijkt. “Niets.”

In afwachting van een uitgesproken passie zoek ik dus actief mee naar een leuke hobby voor mijn kroost. Voorlopig vinden ze clipdance “wel leuk” en ook al ben ik niet helemaal overtuigd, het is veel beter dan “niets doen”.

Advertentie

26 gedachten over “Naschoolse activiteiten”

  1. misschien dat de dingen in “’t Stad” snel serieus worden, hier valt dat allemaal goed mee.
    OK voor ’t dansen is er een optreden, maar iedereen doet gewoon mee.
    En neen, niet iedereen danst op de maat en gelijk, maar so what?

    ’t Moet toch allemaal een beetje plezant blijven… Maar stoppen of veranderen uw meisjes ook tijdens ’t schooljaar?

  2. niet elk kind is sportief aangelegd hé, ik denk dat ik daar bij tiemen ook niet mee ga moeten afkomen… maar er is toch keuze genoeg: scouts, muziekschool, dictie, voordracht, tekenacademie, crea ateliers, circusschool, …. en dan vergeet ik er nog een paar wss. Hier is het probleem vooral wanneer, wij zijn tijdens de week weg van 8 uur tot 18 uur… dus moet het al tijdens het weekend… en dat maakt de puzzel er niet eenvoudiger op…

  3. Goh, hier moet dat allemaal nog beginnen. Onze dochter van 3,5 lijkt nogal muzikaal, we doen soms kleuterlessen muziek waar we zelf ook aanwezig bij zijn. Ik zou het wel leuk vinden als ze een instrument zou leren bespelen. Maar ik wil niet pushen, er zijn genoeg andere dingen.
    Onze zoon is 15 maanden en ik heb er momenteel nog geen idee van wat hij later zal doen, al danst hij graag. 😉 En hij eet ook graag!

    Ik vind het een interessante vraag: hoe hoog moet de lat liggen tijdens het uitoefenen van hobby’s? Er moet ergens wel een lat zijn, want veel plezier halen kinderen juist uit het feit dat ze beter worden. Maar een te hoge lat werkt averechts. Presteren en plezier moeten hand in hand gaan. Presteren ten koste van het plezier, dat is nooit leuk. (Ik vind trouwens hetzelfde voor school, al mag de lat daar wel iets hoger liggen dan voor hobby’s, denk ik.)

    Een vriendin van mij zegt vaak: kinderen moeten zich ook kunnen vervelen. Ik denk dat dat ook klopt. Er moet tijd zijn voor school, voor hobby’s (een paar, niet té veel), voor thuis spelen en voor verveling. Als ouder moet je echt aan time management doen! 🙂

  4. vzw tateljee in Merelbeke geeft heel leuke (en goedkope) dans/ beweging voor kleuters en lagere school. Nadruk op plezier, niet op ‘kunnen’.

  5. Misschien iets zoeken wat je samen kan doen? Met z’n drieen gaan zwemmen, kies je zelf wanneer, hoelang en zeker niet prestatiegericht. Ik heb zelf geen kinderen, maar ik begrijp wat je bedoelt. De grootste reden waarom ik telkens stopte met ‘sporten’.

  6. Ik heb met zoonlief een aantal sporten getest (zo eens een of twee keer gaan proberen), maar hij vond dat maar niets. Te inspannend, niet voor zijn conditie want hij wou heel graag sporten, maar omdat hij ook motorisch niet zo sterk is was het allemaal moeilijk, en hij wou niet weer ‘iets leren’. De stap naar het eerste leerjaar was al groot genoeg. Het enige wat hij telkens leuk vond, was de opwarming: rondjes lopen… En zo kwamen we uit bij de atletiekclub in onze buurt, die heel bewust heeft gekozen om niet meer mee te doen aan de competitie. Hij was meteen verkocht. Degenen die minder snel lopen, mogen eerder beginnen zodat ze samen aankomen, ze doen toffe spelletjes, ze leren zonder dat ze het door hebben, etc. Wie weet is er in het Gentse ook zo’n atletiekclub? Sowieso valt atletiek heel goed mee qua motoriek. Maar ze moeten wel graag lopen natuurlijk 🙂

  7. onze oudste dochter (nu 5) heeft van september tot februari via de stad Gent multimove (eens googelen op multimove for kids) gevolgd. op woensdagnamiddag en heel veel verschillende sporten en technieken leren ze kennen zonder dat het daarom een competitie was. Ze vond het wel eens fijn om te doen. nu zijn we ook nog op zoek naar een andere activiteit.

  8. Oskar gaat niet naar school en ik ben de laatste tijd ook druk bezig geweest met het zoeken naar een ‘naschoolse’ activiteit voor hem. Ik heb een gloeiende hekel aan voetbal en heb altijd gezegd dat ik niet wil dat mijn kind voetbalt. Je kan dus al raden zeker wat hij zelf gekozen heeft als activiteit. Juist, ja… voetbal.

  9. ’t Is duur, maar ik vind paardrijden wel iets voor kwetsbare kinderen. Ze zijn veel buiten, bewegen veel en ze bouwen een band op met het dier, dat niet bedreigend is. Intussen leren ze ook andere kinderen kennen. Ik heb gelukkig maar één dochter die daar behoefte aan heeft, want voor alledrie zou ik het niet willen betalen. Maar voor haar is het super.

  10. @ Mevrouw Froeliesjes: Ik snap dat wel hoor. Ik heb ook een hekel aan voetbal. Ik zou dus ook niet graag hebben dat mijn zoon daarvoor kiest. Maar ik probeer me daar toch over te zetten, want uiteindelijk is hij het die het plezant moet vinden.
    Al moet ik wel toegeven dat ik voor een aantal sporten mijn veto zou stellen. Boksen bijvoorbeeld, dat is nu eens echt géén sport.

  11. Als het geen sport is, vind ik muziek een heel zinvolle naschoolse activiteit. Persoonlijk ben ik geen voorstander van het systeem waar kinderen eerst notenleer moeten volgen en dan pas een instrument kunnen kiezen omdat dat veel kinderen afschrikt. Maar je hebt in Gent wel mogelijkheden om dit niet te doen en al met heel jonge kinderen te starten met muziek. De instrumentles kan individueel, maar als ze een orkestinstrument kiezen, kunnen ze ook nog in groep meedoen. Zo heb je toch beide aspecten. Het lijkt me trouwens wel leuk als ze binnen enkele jaren met zijn drietjes samen muziek kunnen maken?

    En een jeugdbeweging in de buurt is de ideale manier om met vriendjes samen te spelen en veel te ontdekken.

  12. Laten we zeggen dat ik het moeilijk vind om voor alle drie de kinderen een passie of hobby te ontdekken, liefst nog betaalbaar en liefst praktisch een beetje haalbaar.

    @ Els: waar kan je muziek volgen zonder eerst notenleer te doen? Wij hebben Harteklop al geprobeerd maar …er zijn toch wat maars, en in Lochristi is er ook een school die ik graag nog wil testen. Popcollege vind ik te duur, net als een school in Merelbeke.
    Idem voor paardrijden: wie een leuke, beetje betaalbare ! en hartelijke manège in de buurt van Gent kent, mag het altijd laten weten. Manou en Nina rijden nu ook bij iemand thuis, super tof maar in de winter is dat geen optie. En veel andere kinderen leren ze er ook niet kennen natuurlijk.
    De jeugdbeweging (Chiro) hebben we ook al geprobeerd maar ook daar bleek de motoriek toch te belangrijk: als jij altijd als laatste gekozen wordt voor tikkertje of dikke berta of estafette loop dan is de lol er snel af. Er werd ook veel gewandeld en gestapt, iets wat Manou totaal niet lang volhoudt met haar klompvoetjes.
    Danssschool De Ingang is tof en Manou en Nina kunnen samen les volgen. De circusschool lijkt me ook wel wat, of kunstacademie (maar thuis zijn ze dat schilderen snel beu dus ik twijfel).

    Manou wordt dit jaar 8, dat is de ideale leeftijd om met iets te beginnen. Tijd om kiezen t maken dus …

    1. Hier ga ik even tegenin 🙂 Ik ben géén voorstander van muziek leren zonder notenleer, die basis vond ik net belangrijk.

      Ik zie dat nu in mijn pianoles. Twee volwassenen: een meisje van 16 die begon met een notenleerbasis (geleerd van haar zus, dus op een jaar “echte” les, leer je wsl meer) en een vrouw die nog niets had qua basis. Dat meisje mocht al snel eenvoudige stukjes spelen en ging vooruit als een speer terwijl die vrouw een boek kreeg zonder noten en enkel wist wélke vingers ze moest zetten (maar nog geen benul wààr op de piano), nog ritme moest aanleren etc. Zo geef je het als kind snel op, denk ik.

      Oh ja, de competitie in een muziekschool vind ik vergelijkbaar met die op een normale school. Je krijgt daar ook rapportjes etc, maar buizen gaan ze niet doen (zelfs als het niet zo vlot gaat). Ook daar is het geluk hebben met de leerkracht, ik heb nu een hele lieve pianolerares die “ooooh da’s allemaal niet erg” roept als ik iets na 10 keer proberen nog niet beet heb :p

      Hopelijk vinden je kinderen een leuke hobby!

      1. Niets tegen notenleer, ook al was dat in mijn tijd vreselijk saai (echt saai en echte met examens en wie thuis niet oefende bleef zitten). Maar zonder kan je natuurlijk geen instrument leren he. Dat besef ik wel.
        Het zou gewoon leuk zijn moest je in het eerste jaar zowel notenleer als een instrument mocht leren spelen. Kwestie dat je weet waar je het voor doet. 😉

      2. Mijn kinderen volgen al enkele jaren muziek zonder muziekschool. De leerkrachten komen bij ons thuis en leren hen een instrument en ook noten lezen, ritme, theorie. Je hebt zeker geen specifieke notenleerlessen nodig, maar wel flexibele leerkrachten.

      3. Tuurlijk heb je notenleer nodig, maar het combineren met direct een instrument leren is zoveel leuker voor kinderen! En reken maar dat ze ook pijlsnel vooruit gaan!
        An, kijk eens naar de muziekschool VEM in Gent. Niet goedkoop, maar naast de individuele instrumentles zit ook het orkest en zang in de prijs inbegrepen. Je kan het per trimester boeken, dus als het niet klikt, geen jaar betaald. En het is helemaal niet competitief, geen rapportjes!

  13. Wij zitten met de oudste in hetzelfde schuitje, en ook ik ben aan het denken wat we later zouden kunnen gaan doen. Voorlopig zit ze op turnles, maar dat zal maar 1 of 2 jaar meer “vrijblijvend” kunnen (ik dacht tot 8 jaar of zo). Iets zoals judo of een andere gevechtssport misschien? Daar zijn wij nu aan het uitkijken. In de volleybalclub bij ons kan je ook terecht voor balspelen, voor diegenen die niet direct aan volleybal kunnen doen, misschien bestaat er iets in die aard ook.

    Mijn nicht geeft les in BLO en gaf aan dat zij heel vaak aanbiedingen krijgen in het meer “alternatieve” circuit, niet prestatiegericht maar toch in groep sporten.

  14. Jeugdatelier Krejo in Gent! Dat is wel meestal op zaterdagvoormiddag, maar alle soorten activiteiten komen er wel aan bod: beeld,drama,beweging (met dans),spel,muziek… voor ieder wat wils. En absoluut niet competitie gericht!

  15. Ja, Krejo is leuk! Daar heb ik als kind indertijd veel leuke en creatieve dagen doorgebracht. En als ze houden van dansen, theater en muziek: eventueel musical? In De Pinte wordt er een opleiding voor kinderen georganiseerd door Vlinders & Vuurvliegjes (www.vlindersenvuurvliegjes.be).

    1. Tekenacademie, misschien schuilt er een kleine piccaso in een van de meisjes!
      Mijn kleinzoon, niet sportief, heeft zijn ding gevonden in tekenen, schilderen, het moeten niet allemaal sportievelingen zijn!

    1. Voor ons is dat te ver. http://www.harteklop.be/
      in Gentbrugge is ook wel tof, al houden ze er een vrij eenzijdige annulatiepolitiek op na (voor privéles: als jij niet kan, ben je de les kwijt, als zij niet kunnen schuiven ze wel vaak kort op de bal en net iets te regelmatig). Maar het is wel een heel toegankelijke en betaalbare school.

  16. ons meisjes gaan naar JNM: een jeugdbeweging (inclusief ravotten!) waar de kindjes warm gemaakt worden voor wat de natuur rond hen biedt. Je zou versteld staan hoe kinderen eigelijk van nature geïnteresseerd zijn in een kikker of een slak. Ze amuseren zich prima, en ‘leren’ er nog iets bij ook!
    In St Lucasacademie kan je ook als kleuter naar de kunstacademie. Inschrijven op het moment van de openduerdag is wel de boodschap, of ‘tis volzet

  17. Waarom gewoon niet naar de tekenschool? Kunnen ze toch gewoon kliederen, prutsen, verven, creatief zijn. Of toch die dansschool vlak naast de deur. Ik denk niet dat het in essentie om competitie gaat. Toonmomenten zijn nu eenmaal onderdeel van ons leven. Het maakt ons misschien sterker, het geeft ons vleugeltjes, hoe klein we ook zijn.
    Sorry voor m’n tegendraadse antwoord, maar zoek het niet te ver.

    1. Niet tegendraads hoor. Ja ik overweeg de tekenschool, net als Krejo trouwens. Bedankt voor de tip. Én dansen blijven we ook doen, maar dat zijn korte reeksen.
      En er is niets mis met toonmomenten, integendeel. Daar doen die meiden van mij het voor. Er is op zich ook niets mis met competitie, alleen door omstandigheden niet voor mijn meisjes. Maar het type club dat vooral de beste leerlingen vooraan zet, aanmoedigt of tentoonstelt tja daar ga ik moeten voor passen.
      Nuja ik zocht vooral tips en die heb ik hier toch gevonden. Alleen nog een leuke betaalbare manege in de buurt 🙂

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s