Communie

Het dochtertje van vrienden sloeg een pinata kapot tijdens haar communiefeest. Dat maakte een geweldige indruk op Nina, zo sterk dat ze sindsdien ook haar communie wilt doen. Zelfs de juf sprak er mij over aan.

Bob en ik zijn niet gelovig, laat staan rooms-katholiek. Wij zijn niet getrouwd en geen van onze kinderen is gedoopt. Soms benijd ik gelovigen wel. Wat moet het heerlijk zijn om oprecht te geloven in leven na de dood bijvoorbeeld. Ooit ben ik gedoopt en heb ik zelfs mijn communies gedaan, maar uit respect voor echte gelovigen doe ik niet mee. Ik speel trouwens al lang met het idee om me te laten ontdopen. Naar de communie ga ik alvast nooit meer en ook meezingen in de kerk doe ik niet, uit respect voor wie het wel meent.

Mijn kinderen mogen zelf kiezen, dat heb ik alvast altijd beweerd. Manou koos voor een lentefeest, lekker gemakkelijk. En dan begon Nina over haar communiefeest. Op zich blijf ik bij mijn stelling. Ik zou het zelfs tof vinden moest een van mijn kinderen toch religieus worden. Maar Nina is nog zo vreselijk jong. Op school leert ze wel over kindje Jezus maar een mis heeft ze nog niet veel bijgewoond. Laat staan dat ze beseft wat een communie daadwerkelijk betekent. Een pinata vind ik alvast geen goede reden.

En hoe zou dat praktisch gaan? Twee ongetrouwden die de pastoor vragen om hun kind alsnog te dopen? Nina’s peter gaat uit principe niet eens stemmen. Ik vraag me af of hij wel gaat willen beloven om Nina op te voeden tot “een goede christen.” Wat volgt na de communie baart me trouwens ook zorgen. Nina is nog een beetje jong om alleen naar de mis te gaan maar zelf heb op zondag wel andere prioriteiten. haar keuze zou dus ook een directe invloed hebben op ons hele gezin. Gelovig worden is geen grap. Zo consequent ben ik wel: als ze er voor gaat, dan moet ze het ook goed doen.

Ik neem me voor om Nina binnenkort eens mee te nemen naar de zondagsmis. Misschien moet ik haar, op haar niveau en zo objectief mogelijk, ook proberen te vertellen waar het rooms-katholieke geloof voor staat. Nonnen, priesters en het celibaat, missiewerk, zonden en de biecht, Rome en de paus, God en Jesus, kerstmis en het vasten, abortus en crematie, kinderen als geschenk en huwelijkstrouw, â€Ļ Gelukkig hebben we nog een jaar 😉
communie

Advertenties

9 gedachten over “Communie”

 1. Als ouder kies je voor je kind, ze is nog te jong om zelf die keuze te maken. Ook moeilijk denk ik om de christelijke waarde waar je zelf niet achter staat mee te geven in de opvoeding van je kind. Het is mooi om haar in alle vrijheid op te voeden maar zoals je zegt het moet een bewuste keuze zijn, en dat is te vroeg en het feestje dat komt er wel 😉

 2. Op verjaardagfeestjes worden er ook pinata’s kapot geslagen. Als het enkel om die pinata te doen is. Tegen haar volgend verjaardagsfeestje weet je wat maken 🙂 Probleem opgelost.

 3. een vriendje van mijn zoontje heeft laatst zijn communie ook gedaan terwijl zijn ouders niet gelovig zijn. 2 weken voor zijn communie is hij nog gedoopt en hij heeft het niet voor het feest of de pakjes gedaan want die kreeg hij niet….

 4. wij hadden precies hetzelfde probleem, en ik worstelde met dezelfde gewetensvraag..Eigen keuze ok, maar in hoeverre kan een kind van 6 een gefundeerde keuze maken? De dochter wilde graag haar communie doen om bij Jezus te kunnen zijn, zoals de godsdienstjuf het uitlegde. En ook omdat wie niet bij Jezus is, niet naar de hemel gaat. Bedankt, godsdienstjuf. Uiteindelijk heb ik haar beloofd dat ze bij de plechtige communie mag kiezen. (Ik veronderstel dat er ook wel gedoopt, gecommunied en gevormseld kan worden in ÊÊn keer). Ik hoop dat ze onze keuze tegen dan begrijpt en zich daarbij kan aansluiten, zoniet zullen we het inderdaad moeten respecteren, maar dat wordt moelijk, heel moeilijk!

 5. Hi there, just became aware of your blog through Google,
  and found that it’s really informative. I am going to watch out for brussels. I’ll appreciate if
  you continue this in future. Many people will
  be benefited from your writing. Cheers!

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s