Twijfels

We waren er uit. Ondanks twee jaar revalidatie zouden we Nina in het type 8 onderwijs inschrijven. Nina is de voorbije jaren al drie keer van school veranderd. Volgend jaar gaat dat hoe dan ook opnieuw gebeuren. Ik wil nu dus goed kiezen. Bovendien is iedereen het er over eens dat Nina heel hard (waarschijnlijk te hard) gaat moeten werken in een gewone grote klassieke school.

Maar om Nina te kunnen inschrijven heb ik een attest nodig van het CLB. Ze voorlopig inschrijven is niet mogelijk. En ondanks het feit dat Nina al twee jaar extra begeleiding krijgt en dat ze in alle zorggroepjes zit, blijkt het verkrijgen van zo een attest een uitdaging. Alsof iemand “misbruik” zou maken van het systeem en zijn kind daar even voor “de lol” zou inschrijven. Dat Nina de nodige test moest ondergaan is logisch. Alleen kinderen met een IQ boven de 89 mogen naar type 8. En dat zowel de juf, het CLB als het revalidatieteam op één lijn moeten zitten, kan ik ook begrijpen.

Maar waarom dat allemaal zo vreselijk lang moet duren? Wij maken iedere dag een volledig nieuwe krant. Soit. De inschrijvingen in Sint Salvator zijn al meer dan een maand bezig. Ik was er als eerste bij, toen. Dat was drie weken geleden. Voorlopig is er nog altijd plaats maar het eerste gesprek met het CLB is pas gepland binnen… twee weken. Sneller kon “echt” niet. En zelfs die dag ga ik waarschijnlijk geen attest krijgen.

Ik hou niet van openstaande dossiers. Al die tijd word ik overspoeld met verhalen, van mensen die ook “een kindje hebben als Nina”. Sommige kozen voor type 8, andere niet. Het probleem is dat mijn Nina natuurlijk nooit helemaal lijkt op hun kind, en dat vergelijken dus moeilijk is. Bovendien is het onderwijs de voorbije jaren erg veranderd. Zo gelooft onze huidige directeur niet meer in overzitten of dubbelen. Je kan mee of je ziet niet op je plaats. Ik hoor ook steeds meer interessante stemmen tegen inclusie. Homogene groepen zijn eerlijker voor iedereen.

En toch groeit er opnieuw een klein twijfelbeestje in mijn hoofd. Als Nina me spontaan vraagt of ik haar ‘schrijfoefeningen’ wil geven . Of ze een volledig klasliedje (of hitje)uit haar hoofd kan nazingen. Of als ze na één keer spieken mijn Ipad-code onthoudt. Het zijn details, dat besef ik wel. Toch heb ik het gevoel dat ze de laatste weken erg veel en snel bijleert.

Zucht. Twijfel. Denk. Kreun. Grrr. Twijfel. Nuja, op dit administratief tempo gaat het probleem zich vanzelf oplossen want dan gaat er in een van beide scholen gewoon geen plaats meer zijn 😉20130505_communieMichiel_TG_217

Advertentie

13 gedachten over “Twijfels”

 1. vre-se-lijk hé dat eindeloze duur de comprenuur gelijk ze in gent zeggen. ik hààt gans die zorgwereld want het is overal zo. mailtje naar de thuisbegeleidster, twee weken later antwoord.. alstenblieft. tegen die tijd heb ik het al lang zelf uitgezocht. ik heb het getroffen met de clb madam bij maren op school want die leest dus haar werkmail thuis en mailt of belt terug als er iets te zeggen valt. een witte raaf blijkbaar… geduld is een schone deugd ammai. Nina gaat al die dingen ook leren in type 8 hé… met het ongelooflijke voordeel dat ze in een klein klasje zit dus veel individuele juftijd krijgt bij dingen waarbij ze het nodig heeft… maar die verdoemde administratieve molen zorgt er dus voor dat het mss niet mogelijk zal zijn dus tssss….

 2. Wat ergerlijk. Ik had geluk blijkbaar: ik had een eerste gesprek met de directeur in februari 2011. Toen wist ik nog helemaal niet naar welke school ik Maxime ging sturen en had ik al helemaal geen attest. Ik was nog maar net bekomen van het “advies” om Maxime nr het bijzondere onderwijs te sturen en ging dus rondkijken naar de scholen en types die het CLB geadviseerd had.
  De vriendelijke man gaf me tijd en zei toen al dat mijn eerste aanmeldingsdatum zou tellen, mits ik hem natuurlijk op de hoogte zou houden wat onze keuze zou worden voor eind juni. Eenmaal gekozen was een telefoontje met het CLB voldoende, de administratie hebben zij voor mij tijdig in orde gebracht.

 3. Jammer dat het CLB niet korter op de bal speelde en al voor die IQ test zorgde. Ik heb daar zelf nooit moeten om vragen, dat was al allemaal gebeurd.

 4. Hier ook zo n soep. Ik heb een attest voor zoon, type 7= voor ASS maar blijkbaar niet het juiste want in de school waar hij nu geselecteerd is, een school voor enkel kinderen met ASS met normale begaafdheid, moet je type 4 = voor fysieke handicap hebben.

 5. Herkenbaar,…….Chattheo wordt eindelijk getest deze week en volgende week wordt alles besproken en kan ik ook verder,……..ga hem al half inschrijven in een andere school en dan hoop ik dat alles in de plooi gaat vallen, of dat er gericht kan gehandeld worden.

 6. Het is de eerste keer dat ik hier schrijf maar ik volg je blog al langer. Ik ben zelf mama van drie kinderen, waarvan de oudste dochter naar type 7 gaat. Heel erg tevreden over de school, over de therapie die ze er krijgt en over de vorderingen die ze er maakt. Maar ook heel af en toe die twijfels: wat met inclusie? Zou ze niet meer oppikken in een gewone school waar de ‘zwakkeren zich optrekken aan de sterkeren’? Tot ik (late roeping) begon aan de opleiding lager onderwijs en ondertussen al in veel klassen en veel stagescholen stond. Ik weet nu echt wel zeker: inclusie is heel mooi in theorie, in de praktijk komt je kind (meestal) in een overvolle klas terecht, moet het het tempo van de klas volgen en hangt het af van de goodwill van de leerkracht of er veel gedifferentieerd wordt. Meestal worden die kinderen dan geregeld uit de klas gehaald voor remediëring en lopen ze op de toppen van hun tenen om toch maar mee te kunnen met de klasgenootjes. Ik denk echt waar dat Nina in type 8 veel meer vooruit zal gaan dan op een gewone school, gewoon omdat ze in haar tempo kan werken, niet meer achteraan zal hinkelen en haar zelfvertrouwen een enorme boost zal krijgen. Maar zoals je zegt, elk kind is anders en jullie kennen Nina het best. In ieder geval hoop ik dat die administratieve molen snel achter de rug is!

 7. ik zit momenteel te kamperen in type 8 school, morgenvroeg starten inschrijvingen en er zijn plaatsjes tekort…
  Let’s hope!

 8. Je moet ’t treffen met de CLB- medewerker, maar als de school waar Nina nu zit en het revalidatiecentrum een type 8 advies geven zijn er al heel veel gegevens voorhanden. Het CLB moet dan enkel het attest en het verantwoordingsprotocol schrijven (maar door verslagen van het revalidatiecentrum zal dat niet zo een probleem zijn. Daar nemen ze (ivm terugbetaling) heel wat testen af, vaak ook een IQ test).
  Dus als het CLB zijn zege geeft en een voorlopig document opmaakt is dat (hier bij ons toch) al vaak genoeg om de inschrijving definitief te maken. En ja, hier zijn die plaatsen ook zo ingenomen. De papierwinkel komt dan vaak wel (nog op tijd maar niets te vroeg) in orde. Allezja dat is mijn ervaring 😉
  En je zou er van schrikken… maar er zijn toch mensen die hun kind in willen schrijven in het BLO of BUSO voor ” ’t gemak” en ook dat is mijn ervaring 😉

 9. zo herkenbaar allemaal… en ik vind het super van jou hoe je hierover schrijft..
  Ik volg je blog nu al even, en door de herkenning met mijn eigen situatie voel ik me gesterkt…
  Blijkbaar zijn er nog mama’s met dezelfde zorgen..
  Maar ze komen er wel onze kindjes!
  Liefs

 10. is het louter een IQ test protocol dat je nodig hebt?
  Wij hebben testings laten gebeuren door een kinderpsychologe in Gent. Die heeft een zeer gemotiveerd en professioneel verslag opgemaakt van de verschillende testprocedures; Ok, het is niet gratis, het is ook niet peperduur, maar je hebt een duidelijk advies van een psycholoog, en niet van een sociaal assistent (CLB-setting). Niet dat die mensen geen goed werk leveren, verre van, maar ik zou jullie – gezien ook de tijdsmarge – een onafhankelijke psycholoog aanraden. Als het u interesseert, geef ik je haar naam wel door.
  i!

  1. Is lief maar Nina wordt al 2 jaar gevolgd door het revalidatiecentrum. Wat mij meer ergert is de timing en duur van alles. Als er testresultaten nodig zijn: leg die test dan af. Als er twijfels zijn: zeg ze dan. En als er een attest nodig is, schrijf het dan. Maar neen, alles duurt maanden … Daar ben ik niet voor gemaakt 🙂

   1. wat druk zetten op clb-anker?
    Ze kunnen alleszins normaal gezien voor een voorlopig attest zorgen, daarmee kan je ook inschrijven in type 8.

    ps: bij ons is het na een lange koude nacht gelukt om in te schrijven 🙂

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s