De leesclub

IMG_20130723_160850(1)
Manou zou een jaartje achter zitten. Nu hebben we dus twee maanden de tijd om dat in te halen. De hele inhaaloperatie bezorgt me eerlijk gezegd wel een beetje stress. Het is een moeilijke evenwichtsoefening. Enerzijds moet ik Manou echt wel pushen, anders leest ze gewoon niet of heel gemakkelijke boekjes en zo halen we de achterstand natuurlijk nooit in. Anderzijds wil ik haar natuurlijk ook geen leesaversie bezorgen.

De regel is minstens eer keer lezen per dag maar omdat Manou het zelden lang volhoudt, probeer ik ’s avonds stiekem nog een tweede leessessie in te plannen. Hoe lang moet een kind van acht eigenlijk kunnen lezen? Vijf minuten? Een kwartier? En welke AVI-niveau zou ze binnen een maand moeten aankunnen? Trouwens, veel van AVI-boekjes zijn en beetje saai.

De beste manier om echt te leren lezen is om een serie te vinden die je echt boeit, denk ik Fan worden als het ware. Daarom gaan we nu dus ook naar de bibliotheek, ook al leverde dat al een paar boetes op. Dolfje vindt Manou wel leuk maar die boekjes blijken toch nog een beetje te moeilijk om alleen te lezen. Tiny gaat een stuk beter. Ok, het is een beetje zeemzoet maar de verhaaltjes zijn herkenbaar en lekker kort. Maar zowel Tiny als Dolfje geven weinig informatie op AVI-vlak waardoor ik weinig zicht heb op de vooruitgang.

Mijn eigen grote ‘doorbraak’ (lang geleden ;-)) was sos dierenkliniek en de babysittersclub. Via tweedehands.be bestelde ik alvast een paar boekjes, al is het maar uit jeugdsentiment. En heel misschien vind manou ze ook leuk. Strips slaan voorlopig niet aan. Veel vrienden raadden me ook Ipad-boekjes aan maar veel gratis exemplaren kan ik daar niet van vinden. En de verleiding om snel een spelletje te spelen, blijft erg groot.

We ploeteren rustig verder. We zijn halfweg. Tips blijven welkom. In september krijg ik mijn punten als leesjuf. 😉

Advertenties

18 gedachten over “De leesclub”

 1. kijk eens of ze in de bib geen boekjes van de eendjes/okapi’s/… reeks hebben.
  dat zijn boekjes die je in sommige scholen ook kan bestellen, voordeel is dat ze op leesniveau zijn 🙂 en de verhaaltjes zijn best ok!
  ik had ook een hele map aangelegd in mijn logopediste-dagen van verhalen uit de zonnekind/zonnestraal/zonneland-reeks. weet niet of jullie meisjes dat ook krijgen op school en of daar nog iets van overschiet?
  en anders eens rondsurfen op het net? pinterest?
  op welk avi-niveau leest ze nu?

 2. de eendjes en okapi’s zul je in de bieb niet vinden, maar op (kinder)rommelmarkten – niet waar ze kinderen verkopen, maar waar kinderen hun spullen van eigenaar laten veranderen – dus te meer. je kan er ook andere boeken vinden (leesleeuw bvb) die slechts eenmaal gelezen werden. tweedehandsbeurzen zijn ook een plaats waar je veel kinderboeken aan een prijsje kan vinden. mijn neefje is vlot beginnen lezen met de boeboek-serie van marc de bel. juf had er op school uit voorgelezen, maar enkel een stukje. hij wou absoluut weten hoe het nu verder ging. zijn mama zei : lees het zelf, je kan het. en idd hij kon het lekker zelf.
  in de bieb zullen ze vast massa’s leuke boekjes hebben voor haar niveau.
  je kan ook altijd een kinderboekenhandel binnenstappen. daar geven ze veel advies. daarmee kan je dan weer een stuk verder. ik weet dat boeken geld kosten, maar manou heeft nog jongere zusjes. en je kan er nadien nog altijd op een kinderrommelmarkt mee terecht….

 3. Ik ben niet zo thuis in die niveau’s, maar ik babysit op een jongen van net 8 en die heeft toch al meerdere Geronimo Stilton’s gelezen. Boeken van Astrid Lindgren zijn ook heel leuk. En inderdaad de dunnere boeken van Marc De Bel. Als een boek hen echt boeit kan het niet zo’n kwaad dat het nog een beetje te moeilijk is. Misschien kunnen jullie wat afwisselend lezen zodat het niet te vermoeiend wordt: mama een bladzijde, Manou een bladzijde,…

  1. Ook leuk, als jij een bladzijde leest, lees je af en toe eens een foutje bijvoorbeeld ‘poes’ i.p.v. ‘hond’. Zij is de juf en moet de foutjes verbeteren. Onbewust is ze dan ook aan het lezen.

 4. Ik heb heel goede herinneringen aan de boeken van Marc De Bel en Roald Dahl.
  Als je wil, kijk ik eens thuis op zolder wat ik nog liggen heb. En dan kan je de titels lenen (zonder boetes ;)) tot je er klaar mee bent.

 5. Kijk eens bij uitgeverij Zwijsen ( is wel een Nederlandse uitgeverij) Daar hebben ze pakketten met boeken, die je op groep en/of leesniveau kunt bestellen. Succes ermee. Wat mijn dochter erg leuk vond, was om de beurt enkele regels lezen. Wie weet Manou ook>

 6. Eigenlijk maakt het niet veel uit wat ze leest. Als ze maar luidop leest. Ik ben vorig jaar gestart met kinderen die AVI 3 nog hadden. Ik ben op het einde van het derde leerjaar gestopt met niemand meer onder de AVI 7. Veel luidop lezen is de boodschap.
  Bij mijn “moeilijke” lezers lagen er zelfs boekjes op het toilet.

 7. Al eens aan luisterboeken gedacht?Kijk eens bij “Ik haat lezen”
  Lap avi aan je laars en laat lezen wat ze graag wil lezen.
  Maak leesspelletjes zoals speurtocht in de tuin met opdrachten
  Maak leesmoment tot iets bezonders zoals speciale leesplek ,onpedagogisch verantwoorde beloning.
  Leg post-its op overwachte plaatsen met gekke boodschappen

 8. Ik kan je de bikkelsreeks van zwijsen aanraden. Duidelijk avi niveau, oefend telkens op iets zonder dat ze het door hebben, zijn heel leuke verhaaltjes die aansluiten op hun beleving en te vinden in de bib. Korte hoofdstukjes die elkaar opvolgen, ideaal om elke avond een stukje te lezen dat niet te lang is. Kijk ook eens bij het makkelijk lezenhoekje bij de bib. Je kan ze ook bestellen in pakketjes als je ze liever aankoopt ( genoeg volgertjes denk) . Hier kan beurtelings een zin lezen ook het duwtje geven als ze eens geen zin hebben. Of dat ze het laatste woord moeten lezen, zijn ze verplicht te volgen wat woordherkenning bevorderd . Moedig ze aan, hoe meer je leest hoe beter het zal gaan. Enkel leeskilometers zullen het niveau omhoog doen gaan. Maak het visueel ( beloningskaart) en bv elke 10 stikkers een kleine beloning

 9. Ik ben wel voorstander van avi, om het juiste boekje bij je kind te vinden. Niet te moeilijk maar net uitdagend genoeg om bij te leren. Zwakke lezertjes hebben ook moeite om opdrachten in andere vakken dan taal te lezen en te begrijpen, t is een opgaven maar niet opgeven he mama;) . Hier lezen ze +- 10 min elke avond, het weekend is vrij. T had bij het begin van het schooljaar nog geen leesniveau behaald en zit nu aan avi5 en dat dankzij de bikkels

 10. Geef haar Jommekesboeken, ze zal ze met plezier verslindenen of kijk es uit naar de 2 boekjes over het “muizenhuis”, prachtige foto-prentenboeken waarbij ze de korte verhaaltjes zal willen lezen, met soms moeilijke woorden maar die kan de mama dan lezen, leuk om ook samen met de jongere kinderen voor te lezen….

 11. hebben ze op school geen tips ofzo gegeven?
  want afhankelijk van hoe manou leest (vb wel fouten, geen fouten, wel motivatie, niet;…) is er vaak een andere aanpak 😉
  wel niveau haalt ze ondertussen? spelt ze nog? is ze vooral een radende lezer? …

 12. Gooi Avi er in de vakantie maar uit…
  Een ‘formule’ voor goede lezers is TL + BL x LM: technisch lezen, plus begijpend lezen maal leesmotivatie!
  En die ‘maal’ staat er niet voor niets… de kracht van motivatie is veel sterker dan de kracht van technisch lezen. Geef je kinderen dus vooral zin in lezen. Zeker in de vakantie! Een saai Avi-boekje ‘op niveau’ dat niet boeit zal lang niet hetezlfde effect hebben als een Tiny-boek dat misschien te moeilijk of te makkelijk is, maar dat ze met plezier leest!
  Misschien leest ze wel graag recepten of knutselboeken? Dat is pas motiverend, als je dan weet hoe je die taart kan bakken of dat knutselwerk kan maken. Stiekem weer een oefenkans…

  Sucecs en vooral… plezier gewenst!

 13. Zoals iemand hierboven zegt: Geronimo Stilton. Zijn echte leesboeken met korte hoofdstukken, maar met veel tekeningen en ook gekke letters bij. Wij hebben een dochter in het 2de leerjaar en zij leest die met plezier. Jommekes leest ze ook, en ook graag moppenboeken0

 14. Heksje Lilly! Die boeken zijn hier een echt succes! Verder doet ook Geronimo Stilton het goed, hier zijn ook enkele kleinere boekjes van (die liggen bij ons in de BIB bij 6+, de rest van Geronimo ligt hier bij 8+) En dan de verhalen van Vos en haas.

 15. babysittersclub – wat een jeugdsentiment …
  onze oudste vond geronimo ‘lastig lezen’ met die verschillende lettertypes, en de boeken waren te dik zodat ze de moed niet had om er aan te beginnen
  Ik denk dat ze idd vooral een boek moeten nemen over een onderwerp dat hen interesseert (paarden/pony’s….) en dat het niveau dan minder belangrijk is, omdat ze het écht willen weten waarover het gaat
  wat denk je van strips ? jommeke is iets waar ze hier alle 2 aan verslingerd zijn
  groetjes

 16. boeken over de pony Wampie of de boeken over de ponyclub de ??? (google maar op boeken +ponyclub vanaf 8 jaar, oa op marktplaats). Die van Wampie zijn dacht ik avi 6. Geen idee of dat te moeilijk is, maar aan de andere kant…het gaat wel wel over een pony.
  Henriette

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s