101 voorzieningen

België is een geweldig land, met een fantastisch sociaal vangnet. Ziek of zorgbehoevend zijn is natuurlijk nooit leuk. Maar als het dan toch moet gebeuren, dan kan je toch rekenen op 101 hulpvoorzieningen. Klein groot addertje onder het gras: je moet ze vinden en vaak ook afdwingen.

Bob heeft al te lang te veel pijn. En dus zochten we hulp, van in het UZ Gent naar de pijnkliniek van St Lucas tot in Melsbroek. Binnen enkele weken wordt hij opgenomen in het revalidatiecentrum, voor een periode van minstens drie weken. Ik hoop met gans mijn hart dat ze hem eindelijk kunnen helpen. Een complex probleem is natuurlijk niet op een twee drie opgelost, dat begrijp ik wel. Anderzijds zal het toch niet gemakkelijk zijn om een job in de media met lange en late uren te combineren met drie jonge kinderen.

Nog een geluk dat mijn vader al een deel van het over- en weer gerij op zich kan nemen. Maar een sportieve oma die een paar weken komt inwonen is er niet. Voor een voltijdse nanny heb ik het geld niet. En mijn favoriete babysits gaan natuurlijk zelf nog naar school. Bovendien is drie kinderen op drie verschillende schoollocaties gaan ophalen, medicatie geven, koken, de meisjes begeleiden bij hun huiswerk, samen eten en na nadien in bad en bed steken misschien ook een beetje ambitieus voor een zestienjarige.

‘Als we iets kunnen doen, moet je het maar zeggen. Manou kan in het weekend gerust eens komen spelen.’ Heel goed bedoeld allemaal maar mijn meisjes opsplitsen maakt de puzzel alleen nog ingewikkelder. Bovendien heb ik vooral hulp nodig op weekdagen, van half vier tot half acht, en dan werken de meeste van onze vrienden. Of ze hebben hun handen vol met hun eigen kroost.

Even zag het er naar uit dat vooral (onbetaald) sociaal verlof ons zou redden. Op zich vind ik het al een voorrecht om op korte termijn een paar extra dagen vrij te mogen nemen. Maar dankzij de thuisbeleidster van De Tandem kwam ik in contact met Oppas plus, een thuisoppasdienst van de mutualiteit voor zorgkinderen zoals Flo. Deze geweldige organisatie bestaat uit twee afdelingen: eentje voor werkende ouders tot 18 uur en eentje voor een avond uit vanaf 18 uur. Wij passen dus in geen van de twee tijdschema’s 😉 Maar de contactpersoon was gelukkig erg begripvol en er komt overleg voor een mogelijke uitzondering.

Dan is er ook nog de dienst gezinshulp voor mensen met een handicap. Maar ook zij werken maar tot 16 uur, en het tarief is erg onduidelijk. Het wordt berekend op basis van ons inkomen en schommelt (volgens de telefoniste) tussen een paar euro’s en vijventwintig euro per uur. Ik vraag me af welke zorgbehoevende zo even vijventwintig euro per uur kan betalen maar het is niet de moment om het systeem in vraag te stellen.

Veel alleenstaande ouders doen dit jaar in jaar uit, zonder hulp van familie en zonder de steun van de mutualiteit. Ik mag dus niet klagen. Het is ‘gewoon’ een kwestie van … een goede planning, een gezonde dosis energie en genoeg lef om hulp te blijven vragen.

8 gedachten over “101 voorzieningen”

  1. o zo herkenbaar :-), als ik moet werken ’s avonds heb ik hetzelfde probleem: 2 kindjes oppikken op 2 verschillende locaties (meestal toch), koken en eten geven, medicatie, in bad/bed stoppen… de dingen die je als mama gewoon zelf wil doen… en die je moet afgeven aan een ‘wildvreemde’. heel heel moeilijk vind ik dat nog altijd. Al is mijn broer meestal taxichauffeur en kok van dienst en heb ik met anouk & Nicole ondertussen super babysits in huis gehaald, ik blijf het vréselijk vinden. Maar bon niks aan te doen, gelukkig blijft het aantal werkavonden relatief beperkt. Veel sterkte de komende weken daar want je zal natuurlijk niet alleen de zorg voor de 3 dames hebben maar toch ook bob af en toe eens willen zien en bijstaan neem ik aan en Melsbroek is nu gelijk niet naast de deur hé… Duimen dat het het allemaal waard is en bob daarna pijnvrij is!

  2. Ook een dikke duim uit Brugge voor onze Bob.

    En wat die voorzieningen betreft… We prijzen ons gelukkig dat we die nog nooit nodig hebben gehad, maar voor wie ze wél nodig heeft is het jammer dat je er zelf zo moet achter zitten. Wat met minder mondige mensen ??

  3. Veel succes in deze moeilijke periode. Hopelijk is Bob snel van zijn pijn af en kunnen de meisjes en jijzelf hun draai wat vinden in het tijdelijke nieuwe regime.

  4. Inderdaad heel herkenbaar en soms zo frustrerend dat je die dingen ook moet regelen terwijl je daar eigenlijk de tijd noch energie voor hebt. Maar misschien kan je de zaken omdraaien en toch beroep doen op thuiszorg die je dan een aantal zaken uit handen nemen zoals poetsen, boodschappen, strijken enz. zodat jij andere dingen kan doen. Je kan ook je bijvoorbeeld je boodschappen online bestellen en aan huis laten leveren allemaal kleine dingen die helpen. Succes met de organisatie en veel beterschap voor Bob!

  5. En dan besef ik weer maar eens hoeveel geluk ik met mijn ouders heb,……die namen zoveel over voor me…..veel sterkte met de hectische tijd en vind je de nodige hulp!! En beterschap voor Bob,….want ook dat zal een huzarenstukje worden,….

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s