Beloningskaarten

Stickers plakken en bolletjes kleuren, we proberen het regelmatig en met wisselend succes. Het probleem is dat je toch moeilijk voor alles een beloningsysteem kan uitwerken? Want er is veel (tot heel veel) dat ik mijn meisjes stilaan zelf (en zonder het te vragen) zouden moeten doen. Speelgoed opruimen, dopjes op de stiften, toilet doortrekken, pyjama aan het haakje, schoenen in de schoenkast, grondig tandenpoetsen, tafel afruimen, met mond toe eten, enzovoort.

Het lijkt allemaal evident maar om een duistere reden lukt het vaak niet. Hoe ouder ze worden, hoe meer ik mezelf hoor klagen en zagen, vooral ’s morgens als we onder tijdsdruk staan. ’s Ochtends sta ik er nu alleen voor en dan drie kinderen eten geven, zelf iets eten, medicatie geven, boekentassen maken, brooddozen vullen, vers fruit snijden, agenda’s tekenen, tafel afruimen, hond buiten laten, iedereen in de badkamer krijgen, gepaste én geliefde kleren kiezen (een uitdaging), napoetsen, haren vlechten, mezelf wassen en aankleden en iedereen op tijd in de auto krijgen: ik probeer rustig en vriendelijke te blijven maar vaak loopt mijn emmer toch over.

Het grootste probleem is tijd. Zo kreeg ik heel veel leuke brooddoos ideetjes maar waar halen die andere mama’s daar in godsnaam de tijd voor? Ik ben al trots als ik tijd vind om ’s morgens pannenkoeken te bakken zodat ze geen twee keer boterhammen moeten eten. Met drie kinderen boodschappen doen in de Colruyt gaan vind ik biivoorbeeld ook geen probleem, tenzij je binnen de 30 minuten buiten moet zijn met een volle kar. Kuisen werkt therapeutisch behalve als ik telefoon krijg van mijn schoonma dat ze binnen het half uurtje eens binnenspringt. En samen knutselen is gezellig, behalve als je de opdracht pas ’s morgens bij het ontbijt ontdekt (en het huis proper moet liggen voor de oppas).

Manou doet hard haar best om mij te helpen maar met mijn twee jongste rebels heb ik nog veel werk. En daarom voer ik dus toch opnieuw een paar beloningskaarten in. Op deze link vond ik er leuke, ook voor mezelf. Veel pedagogische tikken geef ik niet maar een beetje meer geduld kan zeker geen kwaad 😉

goedopvoeden1

Advertentie

11 gedachten over “Beloningskaarten”

  1. Eerlijk, ik doe veel ’s avonds,…….nu mijn zoon kan zichzelf aankleden en zelf zijn kleren nemen en ik maak zijn schooltas ook niet meer,………ik teken zijn agenda ’s avonds, ook wat de administratie betreft ( brieven, geld enz.), wat de lunches betreft, bereid ik zoveel mogelijk voor,…….en verder leg ik alles klaar, maar ik heb makkelijk praten,…….maar ik weet wel dat het herhalen blijft,……..er komt geen einde aan :-), soms zou ik gillend van mezelf weglopen, zo’n zaag,………

  2. agenda’s tekenen en kleren klaarleggen doen we ’s avonds, dat bespaart ’s ochtends alvast verrassingen (hoezoe je moet vandaag twee lege eierkartons mee ?) en discussies (nee het is geen weer meer voor dat bloemenkleedje).
    In de boterhamdozen zit bij ons meestal gewoon brood…grotendeels met ‘hartig’ beleg (gerookt vlees, kaas, hespeworst,..dat zijn dingen die er wel een paar uurtjes tegen kunnen) en eentje met choco. Af en toe eens wat mini-salamitjes, kerstomaatjes, druifjes, noten of een stukje speculoos erbij maar niet elke dag (in plaats van een verrassing wordt het anders al gauw een eis, ik ken mijn pappenheimers!). En één keer per week sandwiches (=eis :-)). En als ik echt gemotiveerd ben (of vroeg weg moet) zet ik ’s avonds de tafel al klaar. Dat helpt allemaal wel, maar het blijft een gecommandeer… volgens sommigen tot ze het huis uit zijn?!

  3. Tip: kleren ’s avonds klaarleggen, de ontbijttafel ’s avonds dekken, boekentassen en boterhammen ’s avonds klaarmaken. Als je die boterhamdozen in de frigo zet, blijven de boterhammen echt wel lekker. En wat is er mis met tweemaal boterhammen per dag? Als je ’s morgens nog pannenkoeken gaat bakken, maak je het jezelf wel erg moeilijk.

  4. wat ik ging zeggen staat hier al overvloedig :-), zo veel mogelijk ’s avonds doen dus. Boterhamdozen vullen doe ik echt wel ’s morgens ik vind dat niet meer lekker als dat al een nacht staan ‘weken’ heeft id frigo, maar al de rest doe ik ook ’s avonds. En boodschappen ofwel online bestellen en afhalen of doen zonder kinderen terwijl ze op school zitten (check de supermarkten tijdens de middagpauze, héél veel mama’s doen dan boodschappen). Maar de ochtendspits blijft hectisch, ook bij mij, humeurige kinders liggen aan de basis, als ik kon ik deed ze ’s avonds voor het slapengaan al hun kleren aan maar dat gaat nu eenmaal niet 😉

  5. Yep, ’s avonds voorbereiden! Ik ga écht niet ’s morgens pannenkoeken bakken of pastaslaatjes maken hoor (tenzij bij dat laatste er snel de mayo onder mengen ofzo). Als ik zie wat jij op een ochtend moet doen, dat lijkt een PAK meer dan wat wij doen op een ochtend.
    Mijn dochter haar kroezels doe ik op zondag en blijven een hele week goed, en de zoon zijn haar kam ik gewoon nooit, dus die zorg hebben we niet.
    Kleren worden door mij en mij alleen gekozen en de avond van te voren klaargelegd.
    Tanden poetsen doen we enkel ’s avonds (ja, foei, ik weet het). Handen en gezicht wassen is volgens routine het eerste wat ze doen als ze van tafel komen.
    Agenda’s nakijken is ook ’s avonds, om verrassingen te vermijden.
    Medicatie en oogzalf moet wel ’s ochtends, maar mag gelukkig gewoon tijdens het eten (‘hup, hoofd achteruit, ju!’).
    Op dinsdag moeten we na school meteen naar de vioolles, een eindje rijden, dus maak ik een picnicmandje met lekkers voor onderweg. Zeker nu het ’s nachts koud genoeg is, zet ik dat gewoon de avond van tevoren al in de auto klaar.
    Enkel zelf eten lukt niet vaak ’s ochtends. Dat doe ik dan in de auto, onderweg naar het werk.

    En toch kan de ochtend een vreselijke strijd zijn. Ze hebben altijd wel iets beters te doen dan hun mond leegeten of hun schoenen van de eerste keer aan te doen of een speelgoedje meesmokkelen in hun boekentas. Als ze ze al terugvinden waar ze ze de vorige avond hebben uitgeschopt, die schoenen… Zeker als we iets te laat op stonden, dan wordt er hier ook stevig gemopperd en soms geroepen, ook al weten we dat dat tegendraads werkt…

    Niet te streng of veeleisend zijn voor jezelf!

    Maar die beloningskaart vind ik wel super! Die print ik uit 😀

  6. zo’n beloningskaart gebruiken we ook op het werk. Hier is mijn man het die alles klaarzet ’s avonds als hij ’s ochtends voor de klein moet kijken. Die is zo danig gedetailleerd daarin dat, als ik het dan eens doe voor hem, het verkeerd is en hij dingen niet vindt.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s