Kerstkaartjes

Ook al is het een beetje ouderwets, ik verstuur nog altijd (veel) echte kerstkaartjes. Ik doe het grotendeels voor mezelf, besef ik. Een kort project, nadenken over een concept en dat uitwerken: ik geniet. Kerstmis is gewoon een goed excuus want ik zou evenveel plezier beleven aan kleurrijke lentewensen, om maar iets te zeggen. Ook de bijhorende mentale oefening vind ik verrijkend: naar wie ga ik mijn resultaatjes opsturen?

Enkele jaren geleden was ik ‘vrijgeviger’. Ik zag kerstkaartjes als een leuke manier om nieuwe en uit het oog verloren vrienden opnieuw aan te halen. Met de jaren ben ik realistischer geworden. 🙂 Vriendschap moet van twee kanten komen, en dooft soms ook uit. Daar kan een kaartje niets aan veranderen. Ondertussen stuur ik dus vooral kerstkaartjes naar de vaste goede vrienden, én naar familie. Maar de dochters krijgen steeds meer eigen vriendjes waardoor het aantal ongeveer gelijk blijft.

Kerstkaartjes zijn trouwens ook een leuke manier om mensen te bedanken. Onze juffen bijvoorbeeld, die iedere dag opnieuw hun best doen voor mijn meisjes. Verder denk ik ook aan de neuroloog, de thuisbegeleiding, het revalidatiecentrum, de huisarts, Bob’s kinesist enzovoort. Een gedrukte dankuwel, meer moet kertsmis niet zijn.

En jullie, sturen jullie nog echte kaartjes en naar wie ?

IMG_20131210_212047

9 gedachten over “Kerstkaartjes”

 1. hier ook steeds minder… en ik sta nogal op handgeschreven (en grote kadee rolt al met zijn ogen als ik begin van “jamaar ik wil iets origineler dan “fijne feestdagen” schrijven…)
  ik maak mijn kaartjes ook zelf, stuk voor stuk handwerk, maar dit jaar heb ik er nog geen een gemaakt door alle ziekenhuistoestanden hier de laatste maanden. ik weet dus nog niet of er dit jaar effectief iets vertrekt…
  vroeger stuurde ik er heel erg veel, maar het begon me te storen dat het bijna uitzonderingen waren die zelf ook iets stuurden of (nog erger) de kerstkaartjes nog tijdens de feestdagen bij het oud papier zag liggen als ik toevallig op bezoek ging (nee niet alleen mijn kaartje haha).
  dus het aantal is sterk verminderd…

 2. Bij ons worden ze ook nog geschreven, maar niet meer zo ‘gul’ als vroeger. Een twintigtal, maximum. Familie, goede kennissen, maar ook enkele ‘vrienden’, die enkel met die dagen zich eens laten horen (dan nog met de melding ‘en nu moeten we toch eens afspreken dit jaar’, waarop elf maand geen initiatief komt van beide kanten). Ach ja, het is een traditie zeker ?

 3. Absoluut, ik ben er gisteren aan begonnen. Enkel naar echte vrienden die ook kaartjes sturen omdat ze weten dat ik zo graag post krijg. Ik schrijf mijn kaartjes helemaal vol met persoonlijke wensen. Hoeveel? Een stuk of twintig denk ik. Bij mijn kerstcadeaus zit sowieso ook een kaartje.

 4. euh een stuk of 50… erg ik weet het. Een mengeling van fotokaarten (omdat de familie en vrienden nu eenmaal graag ne foto vd kindjes krijgen zo één keer per jaar) en kerstkaartjes die de kindjes op school gemaakt hebben… Naar familie, vrienden & het Maren-team 🙂

 5. Zo rond de 100. Naar familie, vrienden, mensen die bij het afgelopen jaar horen (bijvoorbeeld omdat ik met hen een reis door India maakte of een week met hen samen zong in een heel klein koortje) en mensen met wie ik de relatie graag goed houd zoals buren en huisbaas.

  En voor een groot deel vanuit dezelfde gedachte als An: project, vormgeven, maken, afronden. Heerlijk. Mijn supertip: van te voren al de enveloppen schrijven. Dat is zo’n kater als het na al het handwerk nog moet én je weet precies hoeveel kaarten er moeten komen.

 6. Hier nog een liefhebber van kerstkaartjes en schrijf er toch ook nog redelijk veel,…..vind het ook nog enorm fijn om te krijgen!

 7. De foto’s met de kids zijn genomen, het idee is er ook al.. Wat dat betreft staan we al verder dan vorig jaar. Nu nog een kwestie van achter de laptop te kruipen, Photoshop aan te spreken en ze te laten afprinten. Het zal weer nipt worden om dat voor de kerstdagen rond te krijgen 🙂

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s