Trots

Geen enkele ouder kiest graag voor buitengewoon onderwijs. Maar na een half jaar durf ik nu toch luidop te zeggen dat de overstap naar type 8 zowel voor Nina als voor ons een topbeslissing was.

* Iedere week krijgt ze een rapport, met punten zowel op haar gedrag als op haar prestaties. Nina doet het over de hele lijn goed. Wel grappig is dat ze voor haar gedrag in de eetzaal topscores haalt, terwijl ze thuis eerder een lastige eter is.

* ‘Mama? Wanneer ga je mij eens eerst op school afzetten ? Dan kan ik een beetje langer in de opvang blijven.’ Iedere dag vertrekt ze met een grote glimlach en een boekentas vol enthousiasme naar school. En ook al is het niet altijd gemakkelijk, haar motivatie maakt veel goed. ‘Mama? Wanneer gaan we nog eens samen lezen?’ En dat vraagt ze niet alleen ’s avonds maar ook aan tafel tijdens de ochtendspits (* geeuw * ).

* ‘Straks is het oudercontact. Dan heeft mama een gesprekje met jouw juf.’ Ze kijkt me lachend aan. ‘Het zal wel goed zijn hoor. ‘ Aan zelfvertrouwen geen tekort, en de juf was inderdaad heel enthousiast. De wetenschap dat Nina op haar plaats zit zorgt voor een geweldige gemoedsrust.

* Ik probeer mezelf te beschermen tegen initiatieven als oudercomités. Een dag telt nu eenmaal maar vierentwintig uur. Maar ik was nieuwsgierig, en er waren erg weinig kandidaten. En dus besloot ik ‘even’ een handje toe te steken tijdens het Vlammetjesschoolfeest. Driehonderd pannenkoeken warmen, moeilijk is dat niet.

Ik kwam terecht in een heel leuk team, terwijl Nina buiten heerlijk speelde. De rest van ons gezin werd moe, en kreeg koud. Nina en ik bleven nog ‘even’ hangen. Het werd halftien en ik vond mijn tengere fragiele gevoelige dochter nauwelijks nog terug op de donkere speelplaats. ‘Gaan we nu al naar huis?’ Moeder en dochter voelen zich duidelijk helemaal thuis op Salvator 😉

* Net nu ik helemaal overtuigd ben geraakt van buitengewoon onderwijs, willen ze type 8 afschaffen en opnieuw kiezen voor inclusie. Inclusie klinkt tof, zeker voor ouders. Of het voor de kinderen zelf ook zo leuk en gezellig is, hangt grotendeels af van de leerkrachten maar ook van de beschikbare middelen (en net daar wringt het schoentje, toch? ).

* Als mama ben ik trots op al mijn kinderen, niet om wat ze doen maar gewoon om wie ze zijn. Op Nina ben ik extra trots. Omdat ze ondanks haar achterstand toch zo dapper, vrolijk en vol levenslust geniet van het leven. Daar kunnen velen nog iets van leren 🙂

nina

Advertentie

12 gedachten over “Trots”

 1. inclusie is zeker mooi in theorie…
  maar in de praktijk is het vaak een ander (soms pijnlijk / schrijnend) verhaal
  type 8 willen ze al afschaffen sinds ik afstudeerde 😉 maar het wordt (idd ivm besparingen) steeds concreter… ook type 1 moet in het gewoon basisonderwijs en er zijn ook plannen om in het secundair allerlei hervormingen door te voeren. En de vraag daar is idd wie wordt daar eigenlijk beter van??

  Och we zullen zien wat het brengt en waarschijnlijk zal Nina haar schoolloopbaan in type 8 nog wel kunnen uitdoen. Go Nina!!

 2. voor ons was het ook geen gemakkelijke beslissing om onze dochter naar het buitengewoon onderwijs te sturen, maar achteraf gezien was het de enige goede oplossing.
  Je mag echt trots op haar zijn en ook op jezelf.
  mooie foto van het schatje. 🙂

 3. Mijn zoontje gaat net als Nina sinds dit schooljaar naar Salvator, en ik kan dit helemaal beamen. Daar komt nog bij dat ze voor elk onderdeel (lezen, schrijven, rekenen, knutselen, drama, sport,…) bij een andere gespecialiseerde leerkracht terecht kunnen en waar nodig individuele begeleiding krijgen. En na het eerste semester kregen we een super uitgebreid rapport, waardoor je heel goed weet wat je kind al (goed) kan en waar het schoentje wringt.
  An, ik vind het ook super dat je hier openlijk over schrijft, want we moeten af van het idee dat een kind dat in het buitengewoon onderwijs zit, per definitie “beperkt” of “kansarm” of “sociaal arm” is. Ik vertel ook overal waar het ter sprake komt dat mijn kind in zo’n school zit en hoe tevreden ik daarover ben. Daar krijgen ze net alle kansen die ze verdienen zoals alle andere kinderen.

 4. fijn dat het zo goed gaat! Naar wat ik overal hoor zal het zo’n vaart nog niet lopen met de afschaffing. Alhoewel ik pro inclusie ben zie ik wel het voordeel in natuurlijk van het BO… ik vraag me soms gewoon af waarom dit niet kan in het gewone onderwijs… zet die bo klasjes gewoon bij in een gewone school en het is opgelost…. wss iets te simpel gedacht maar toch…. het moet niet altijd moeilijk zijn 😉

 5. En terecht ben je trots,……ik hoop dat Chattheo ooit weer de vrolijke knul wordt die hij ooit was,…..net zoals jouw Nina, want daar kunnen nog heel veel mensen wat van leren,..

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s