De beste beslissing

Af en toe ben ik zwaar onder de indruk, van Michael Niclaus bijvoorbeeld. De reportage in Koppen bleef net iets te lang hangen. ”Op feestjes ben ik vaak de enige die niet drinkt. Ik ben de abnormale. In wat voor een zotte wereld leven wij?” En deze week was hij opnieuw te zien in Reyers Laat.

Ik heb nochtans geen echt alcoholprobleem. Denk ik. Toch heb ik me al vaak voorgenomen om minder te gaan drinken. Veel vrienden met een beetje een sociaal leven, worstelen met datzelfde evenwicht. Er is dan ook altijd wel iets te doen. Een receptie op het werk, een paar vrienden die binnenspringen, een avondje naar de sauna, een etentje onder vrouwen, familiefeestje, met vrienden uit, BBQ, een dansfeestje, enzovoort. Altijd en overal hoort er alcohol bij. Vaak is er ook weinig alternatief. Water is zo saai, en welke volwassene drinkt er nu graag grootwarenhuisfruitsap ?

Alcohol is ook een gemakkelijke manier om wat stoom af te laten. Een gezellige open babbel bij een lekker glas wijn, ik geniet daar echt van. Bovendien hou ik wel van de ongeremdheid die gepaard gaat met een beetje drank.

Toch vind ik wat Michael doet (en heeft gedaan) bewonderenswaardig. Het ziet er een toffe gast uit, zo iemand die zich kan laten gaan zonder alcohol. Met zijn getuigenis en website heeft hij bovendien veel mensen doen nadenken over hun alcoholgebruik, en of dat allemaal wel zo vanzelfsprekend is.

Voor mezelf ben ik er nog niet uit. Niets lijkt heel erg weinig maar na vrij drukke en langdurige nieuwjaarsmaanden neem ik me toch voor om het een paar maanden rustiger aan te doen 😉

Tips voor lekkere suiker (!) – en alcoholvrije dranken (en alstublieft geen té want dat is voor bij het ontbijt of als je ziek bent) zijn meer dan welkom. Voorlopig ben ik nogal fan van Tonic Zero en Teisseire Lemon met stevia.

Iemand ervaring met lekkere alcoholvrije wijn ?

9 gedachten over “De beste beslissing”

 1. Twee weken terug moest ik naar het medisch onderzoek, het driejaarlijkse gedoe bij onze bedrijfsarts. We moesten op voorhand een vragenlijstje invullen, waar o.a. werd gepeild naar ons alcoholverbruik. ‘Hoeveel glazen consumeer je gemiddeld per dag?’
  Ik voel mezelf geen zatlap, maar toen ik eerlijk nadacht kwam en de gelegenheden meerekende die je hierboven opsomde, kwam ik toch aan een dikke twee glazen per dag.
  (ik heb voor alle zekerheid toch maar anderhalf glas/dag ingevuld 🙂 )

 2. Tijdens mijn zwangerschap ben ik noodgedwongen overgestapt op alcoholvrij bier van Bavaria 0,0%. De smaak van dit bier komt het meest in de buurt van een echt biertje en daarom drink ik nu (ruim 1 jaar na de bevalling) nog steeds geen alcohol, maar wel een alcoholvrij biertje in het weekeinde! En nog een plus er zitten maar 58 calorieën in een blikje, dat is véél minder dan een blikje cola :-).

 3. Ik ben ook heel vaak de enige die niet drinkt, niet uit overtuiging, maar omdat ik het gewoon niet lekker vind. Mensen kijken heel vreemd op als ik het probeer uit te leggen dat ik ook geen behoefte heb om alcohol te leren drinken. Blijkbaar ben ik inderdaad niet helemaal normaal in de ogen van sommige anderen. Ik kan nochtans ook veel plezier maken en onnozel doen. Er is inderdaad wel het probleem van deftige andere drankjes. Fruitsap (behalve als het vers geperst is!) is inderdaad niet het meest lekkere. Mijn broer maakt in de Viavia in Brussel een heel lekkere alcoholvrij drankje, maar dat heb ik nog nergens anders geproefd 😦 Ik ben dus ook zoekende naar lekkere feestdrankjes zonder alcohol.

 4. Zijn inderdaad van die dingen om zo af en toe eens bij stil te staan. Alcohol is bij mij dan geen issue, ik ben beslist geen geheelonthouder, maar ook geen wekelijks gebruiker.

  Ik moet dan weer letten op andere genotsmiddelen, zo drink ik naar mijn smaak te veel koffie tijdens mijn werk, zo heeft ieder mens weer zijn eigen ‘valkuilen’ .

 5. Ik drink weinig buiten 2 keer op een jaar dat ik meer drink dan me lief is,……ik kan genieten van een glas wijn of aperitiefje maar daar blijft het bij, als wij uitgaan drink ik vaak water of cola zero,……maar meestal saai water,….:-)

 6. ik drink ook heel weinig. momenteel omdat ik zwanger ben 😀 maar anders eigenlijk ook niet omdat wij eigenlijk constant het risico hebben dat we met kleine kadee naar spoed mogen trekken. ik kan genieten van een glas wijn, maar ik hoef er geen 4 op een avond. een lekkere pint kan me ook smaken, maar zelfde scenario.
  ik drink veel water of cola zero, thee, koffie of zoals je al aanhaalde de tesseire siropen met stevia. heb al veel goeds gehoord van de tesseire met stevia met agrum smaak…
  tip: als er een albert hein in je buurt is, zeker eens gaan kijken, die hebben vaak andere smaakjes dan de belgische winkels!
  we zijn hierachter gekomen in de periode dat kleine kadee het ketogeen dieet volgde (en dus niets van suiker mocht hebben).

 7. Ik drink nooit alsohol en word op een feestje altijd bekeken als een paria. Ik heb nooit echt gedronken, gewoon eens genipt van een glas champagne maar voor de rest niet echt. Ik heb er gewoon geen nood aan en kan me perfect amuseren zonder en ben ook dapper genoeg om zonder alcohol op mensen af te stappen. Lijkt me moeilijk om zo’n “motivator” nodig te hebben. Ik drink vaak gewoon cola of water. Als ik eens zot doe, een virgin Mojito. Zoveel suiker, maar zó lekker!

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s