Garantie?

Enkele jaren geleden liet een onschuldige omstaander per ongeluk mijn kostelijke fotolens vallen. Boem, duizend scherven en dus onherstelbaar kapot. ‘Maak u geen zorgen. Ik ben verzekerd.’

De lens was drie jaar oud maar die dingen verslijten eigenlijk nauwelijks (tenzij je ze natuurlijk van de trap laat vallen). Jullie willen niet weten hoe weinig geld ik nog van de verzekering gekregen heb, om te wenen. Sindsdien heb ik een natuurlijk wantrouwen tegen verzekeringen.

Natuurlijk is een familiale een goed idee. Maar als je kapoen morgen met de iPad van vrienden het zwembad in duikt, ben je er aan voor de moeite. Twee dagen na aankoop is hij nog maar half zo veel waard en dan heb ik het niet eens over de franchise. Zelf een nieuw exemplaar kopen, komt vast goedkoper uit. Tenzij de kleine per ongeluk op de oprit de Jaguar van die vriendenperte totale zou rijden, maar ook dan heb ik mijn twijfels (autoverzekeringen komen volgens mij niet tussen als je geen rijbewijs hebt, en dan nog).

Twee jaar staat mijn cameraatje onder garantie. De aan- en uitknop deed van in het begin moeilijk maar veel zin om mijn toestel lang kwijt te spelen had ik niet. Toen hij echt de geest gaf,kon ik niet anders dan hem naar de hersteldienst op te sturen.

Enkele dagen later kreeg ik een onvangstmail met een toestandsbeschrijving. Ik heb het toestel de voorbije zes maanden intensief gebruikt dat is waar maar is dat niet de bedoeling? Krassen op kweetniet hoeveel plaatsen, aldus de beschrijving. En ‘tekenen van impact’ ook al ben ik zeker dat ik hem nooit heb laten vallen.

Natuurlijk hebben ze hem niet hersteld onder garantie. Volgens de firma zat er vocht onder de knop. Het toestel is nooit in bad gevallen en ik zou bij god niet weten waar dat vocht vandaan komt. Maar België is een regelmatig land.

Dat ze hem niet herstellen is jammer. Wat mij meer stoort is de broosheid van die dingen. Jaren gelden kocht ik een waterdichte compact camera voor de prijs van een gewoon exemplaar. Uiterlijk zie je het verschil nauwelijks maar hij is na intensieve tests echt  stof-, water- en valproof.

Waarom beschermen fabrikanten niet alle gsm’s, ipad’s en camera’s op die manier? Onder water heb ik ze niet nodig maar toestellen van meer dan vierhonderd euro (die je bovendien dagelijks gebruikt) zouden toch tegen een stootje moeten kunnen. Niet?

Morgen worden mijn schat en ik herenigd maar over het merk en het model ga ik niet meer bloggen 😉

7 gedachten over “Garantie?”

  1. Of net hier juist wel vermelden zodat we weten met welk merk we moeten opletten! Weet je nog, die uitleg ivm die zoekwoorden vorige zaterdag 😉

  2. Familiale verzekeringen hebben zeker hun nut als het over zaken gaan met nog meer financiële impact (je 15-jarige dochter moet maar eens op een zotte middag beslissen om wat stenen naar beneden te gooien op een brug van de E40…
    Wat het steviger maken van die toestellen betreft: we leven in een consumptiemaatschappij waar goederen in elkaar worden geflanst met de goedkoopste werkkrachten om het dan ook zo goedkoop mogelijk te kunnen verkopen. Welke jongere houdt zijn gsm meer dan drie jaar?

  3. An, misschien moet je eens goed laten informeren over je verzekeringen, dan voel je je niet achteraf niet bedrogen. Als je weinig hebt gekregen voor die fotolens, is dat waarschijnlijk omdat een nieuwe lens een pak minder kost dan vroeger. Ligt niet aan de verzekering. En een familiale kost iets rond de 70 euro, met een goede rechtsbijstandsverzekering erbij denk ik. Dat is een pak minder dan een Ipad. En joyriding is daarin ook verzekerd. En als jouw lieve hond toch eens iemand zou bijten, dat ook! Ik hoop dat die ene teleurstellende ervaring niet allesbepalend is. Verzekeringen zijn echt wel waardevol.
    Sorry voor deze preek, mijn beroepstrots was even gekrenkt.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s