Dagen zonder alcohol

Ben geen grote fan van Kristien Hemmerechts maar ze schreef ‘mijn nieuwe goede gewoonte’ zo treffend neer, dat ik niet anders kan dan het te delen.  (Zelf zit ik wel al bijna aan anderhalve maand, en ik pas ook voor thee bij de maaltijd. Maar met Tonic en Cola blijkt het leven minstens even gezellig. )

Gelezen op deredactie.be:

Dag 12 zonder alcohol. Bedoeling is dat er nog vele volgen. Twaalf is weinig, maar alles heeft een begin. Wat is de aanleiding? Een allegaartje van factoren. Onder andere het besef dat ik een alles-of-niets mens ben.

Helemaal geen alcohol drinken gaat me beter af dan me beperken tot één glas. Of tot twee glazen. Meestal worden het er drie of vier. Of vijf.

Besef nummer twee: er gaat zelden een dag voorbij zonder aanleiding om het glas te heffen. Alcohol is alomtegenwoordig. Als je daar eenmaal begint op te letten, is het best schokkend.

Besef nummer drie: alcohol doet je organen – lever, nieren – overuren draaien. Tijd dus voor rust.

Waarom drink/dronk ik? Voor de gezelligheid; omdat het glas werd aangeboden; om met ‘de hoop’ mee te doen; omdat er iets gevierd diende te worden. Maar ook bij wijze van beloning. Een welverdiende duik in het glas na een hele dag flink geweest te zijn en alles gedaan te hebben wat gedaan diende te worden. In gedachten noemde ik het ‘afswitchen’: je bent er nog, maar je bent er ook niet meer. To be ànd not to be.

Voelt het alcoholloze bestaan anders? Om te beginnen slaap ik dieper. En ben ik dus beter uitgerust. Tegelijkertijd lijkt het of ik de slaapachterstand van jaren moet inhalen.

Dit is niet de eerste alcoholloze periode die ik inlas. De vorige zijn gesneuveld onder sociale druk. En door mijn eigen zwakheid. Maar vooral onder sociale druk. Het is behoorlijk ironisch hoe wij als maatschappij besloten hebben dat zogeheten drugs met hand en tand bestreden moeten worden, terwijl we alcohol min of meer opdringen aan elkaar.

Voortaan moet het dus zonder. Ik stort me in de theetjes en het bronwater. Misschien moet hier maar eens het gebruik worden ingevoerd om bij warme maaltijden thee te serveren. Met een schijfje citroen erbij.

9 gedachten over “Dagen zonder alcohol”

 1. Ik ben ook bezig aan een alcoholvrije periode tot pasen, de vasten dus.
  Ik herkende me ook in het stukje … vooral de ‘alles of niets persoon’.
  Ik merk het effect wel niet echt op mijn slaap ofzo. Onlangs startte ik ook met meer water te drinken en toen dacht ik echt dat ik me als herboren zou voelen, maar ik voelde me net als altijd. En nu van t zelfde.

  Voel jij de positieve effecten al?

  1. Ik slaap niet beter, wel meer (gezien ik vaak ook vroeger in bed lig ;-))
   Ben wel blij dat ik ook de controle kan verliezen, all-in gaan zonder alcohol.
   Maar herboren… jammer genoeg niet nee 😉

 2. Toen ik zwanger was werd ik echt soms scheef bekeken omdat ik geen druppel alcohol dronk, ik begrijp nog altijd niet waarom, want volgens hen “kan ééntje geen kwaad”. Het kan al kwaad eigenlijk als je niet zwanger bent. Maar ik drink alleen maar alcohol als ik er echt zin in heb, zoals gisterenavond een klein glaasje rosé, lekker

 3. alcohol is niet alleen een sociaal aanvaarde drugs, het is een sociaal verplichte drugs. ik drink het niet en heb het nooit gedronken, maar hoeveel commentaar ik daar altijd op gekregen heb! alsof je niet kan genieten van een etentje, zonder een glas wijn, alsof je geen nieuwjaar kan vieren zonder champagne, alsof je je niet kan amuseren zonder te drinken. Bizar, hoor. Blij dat er wat bewustwording komt.

 4. Ik probeer mijn alcoholverbruik heel bewust te minimaliseren maar een glas wijn op vrijdagavond zal ik niet gemakkelijk opgeven, maar ik kan het gerust bij 1 glas houden net zoals bij 1 koekje, dus 1 of 2 glazen per week vind ik wel gepermiteerd maar er gaan ook weken voorbij zonder dat ik drink en dat ik het ook niet mis,…

 5. Ik ben ook een niet-drinker, enfin, ik drink misschien een half glas champagne bij nieuwjaar. Iedereen in mijn omgeving weet dat. Oude vrienden serveren mij water of fruitsap. Maar ‘nieuwe’ mensen hebben er vaak moeite mee (??). “Weet je zeker dat je niets wil. Komaan, probeer het toch maar eens.” Ja, er is zeker sociale druk. Die druk heeft op mij helemaal geen effect, het wordt wel oud.
  Je wordt vast en zeker als een raar iets bekeken als je niet drinkt. Ik vermoed dat ik, ongewild, mensen confronteer met iets. Mij maakt het helemaal niets uit of iemand nu drinkt of niet, het is gewoon niet mijn ding.

 6. Voor het 2e jaar op rij zijn mijn vrouw en ik ook bezig om van Maart een alcoholvrije maand te maken. Echte effecten zoals beter slapen merk ik er niet van maar 2 jonge kinderen en een zaakje naast een full time job kan daar ook wel mee te maken hebben.
  Het is echter inderdaad wel moeilijk om aan de sociale druk te weerstaan, veel mensen (willen?) het niet snappen. Terwijl anderen dan wel weer zo iets hebben van : ‘oh leuk, wij zouden dat ook is moeten doen’ waarop je dan weer scheef bekeken wordt door de partner van degene die dan net zei 🙂
  Behalve de alcohol stoppen we deze maand ook even met knabbeltjes ’s avonds en verminderen enorm met frisdranken. Dat maakt het wel niet makkelijker en derhalve zal ik blij zijn als de maand voorbij is 🙂
  Al deze uitleg om maar te zeggen, goed initatief!

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s