De stemtest

e waarheid bestaat niet, besef ik. Daarom heb ik maar zelden de ambitie om anderen te overtuigen. En toch … Als je binnen enkele weken dan toch gaat stemmen, doe het dan tenminste voor een partij waar je een beetje achterstaat, waar je het programma dus een beetje van kent.

‘Ik stem altijd voor partij X omdat … mijn ouders dat ook doen.’ ‘Want Y vond ik wel grappig in die quiz op tv.’ of ‘Ik zag haar affiche hangen langs de kant van de autosnelweg, echt een mooi meisje.’

Soms kan ik echt moeilijk geloven dat alle mensen in dit land minstens twaalf (!) jaar lang, vijf dagen per week,  acht uur per dag naar school zijn gegaan, onderwijs hebben gekregen.

Interesseert politiek u niet? Dat kan ik begrijpen. Veel zin (en tijd) om alle partijprogramma’s te bestuderen heb ik zelf ook niet. Maar daarom bestaat de stemtest: vijf minuutjes vragen invullen en De VRT en De Standaard verklappen u op wie u het best stemt. (Wie het resultaat niet gelooft of graag dubbel checkt, kan ook bij VTM terecht).

(Het resultaat is altijd een beetje schrikken. Mijn nummer één valt gelukkig samen met mijn oorspronkelijke plan. Maar ontdekken dat mijn antwoorden ook voor bijna 30% overeenkomen met het Vlaams Belang, daar ga ik toch een nachtje van wakker liggen. :-))
Los van de verkiezingen maar volgens mij veel interessanter is de geweldige reeks #Factcheck14 van de VRT. Duidelijke antwoorden op vragen als ‘Hoe groot is het misbruik met werkloosheidsuitkeringen?’ en ‘Hoe groot is de sociale mobiliteit in ons land.’ A must read (en zo probeer ik jullie stiekem dus toch een beetje te overtuigen :-))

factcheck

3 gedachten over “De stemtest”

  1. Ik heb hem nog niet gedaan, maar heb onlangs wel die test gedaan waarbij je aan de hand van de merken die je koopt kan zien welke partij bij je past. Bij mij was dat NVA… 😦
    Waarvoor ik dus nooit zou stemmen. 🙂

  2. Ik heb de test ook gedaan en ik kwam uit bij een partij waar ik nu niet onmiddellijk zou op stemmen, Vlaams Belang was nummer 2 en is helemaal een no go, dus we gaan het programma van nummer 1 eens goed bekijken,…….

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s