Televisieverslaafd

Misschien ligt het probleem bij mij. Ik geef het slechte voorbeeld door zelf zo veel achter mijn computer te zitten, ook al is dat voor het werk. En stiekem ook een beetje voor mezelf, maar dat blijft onder ons. 🙂 Misschien stoort dat televisiekijken me zo hard omdat ik zelf nauwelijks voor de buis zit. Computeren is minder passief. Doorgaans kijk ik tv terwijl ik met iets anders bezig ben, als achtergrondbezigheid. Het nieuws, politieke debatten en ook de meeste Engelstalige films en series zijn perfect te volgen met één oog.

Op zich is er natuurlijk niets mis met televisiekijken. Ik ben geen principiële mama die haar kinderen wilt beschermen tegen de zonden, de seks of het geweld van de grote boze buis. De tv is een gemakkelijke, goedkope en altijd beschikbare babysit, zeker op zondagmorgen. Maar er zijn grenzen. En dat lijken die kinderen van mij steeds minder te begrijpen.

Moest ik ze laten doen, hangen ze de hele dag – wat zeg ik dag én nacht- voor tv. En ze kijken naar de domste programma’s eerst. Fronzen is misschien een beetje melig maar ik hou wel van een goede Disneyfilm. Maar neen hoor, ze verkiezen K3- de soap, waar die halve gare grieten constant ruzie maken voor één vreselijke trage jongen (of hij is homo, dat kan ook). Nog een geluk dat ze De Kampioenen, Buren of Familie niet ontdekt hebben of je mag mij laten opnemen.

Televisiekijken is verslavend. De ene dochter heeft er hier al meer last van dan de andere maar bijna alle kinderen zijn er vatbaar voor.  Als oma vraagt wie naar televisie wilt kijken, springen alle kleinkinderen collectief in de zetel, hoe mooi het weer ook zijn mag. Met als gevolg dat ze na verloop van tijd verleren om ‘gewoon’ te spelen.

Je had het gezicht van Manou en Flo moeten zien toen ik vorige vrijdag aankondigde dat het een scherm-vrij weekend zou worden.

‘Maar wat moeten wij dan doen?’
‘Spelen.’
‘ Wat moeten we spelen? En met wie? ‘
‘Spelen. Alleen of met je zus, buiten of binnen. ZONDER MIJ. Je gaat spelen, je vervelen. Maar geen tv.’
‘Spelen op de computer of Nintendo? ‘
‘Geen tv, geen schermpjes, geen ipad, geen Nintendo. Niets van dat! Spelen. Met de poppen of Playmobil, of in de tuin, met de hond, knutselen, verstoppertje, een gezelschapsspel, keuze genoeg. S-P-E-L-E-N.’

Het gesprek eindigde in traantjes, aan beide kanten. Zelf zat ik uren op zolder met de Playmobil, zeker tot mijn twaalf jaar. Ik zou het als een persoonlijk falen ervaren moesten mijn dochters zich geen weekendje kunnen bezighouden. Zolang er vriendjes langskomen, of ik met hen mee doe vinden ze het allemaal wel leuk. Maar zelfs iets verzinnen, zonder om het kwartier mijn hulp in te schakelen, dat is blijkbaar moeilijk.

Halverwege het weekend had ik stiekem toch een beetje spijt van dat grootste idealistische plan. Shooten en werken met hun gejengel op de achtergrond, het is niet erg bevorderlijk voor mijn humeur. Voor tv zijnz e stil, dat moet ik toegeven 😉 Maar zowel zij als ik zetten dapper door, en zo werd het al bij al nog een fijn weekend. Morgen kijken ze weer naar K3 maar ondertussen hebben we toch een klein stapje in de juiste richting gezet.

Advertentie

7 gedachten over “Televisieverslaafd”

 1. Hoi An,
  Ik begrijp de teleurstelling vd kinderen …
  Plotsklaps verandert er iets … Ineens is er iemand die een beslissing neemt.

  Ik begrijp jou beslissing.
  Bij ons krijgen de kinderen 1 uur schermtijd per dag ; zelf in te vullen (iPad-iPhone- tv- …)
  Steeds van 18.30u tot 19.30u.
  Soms zit er eentje naar de klok te kijken totdat het 18.30u is zelfs 😉
  Soms proberen ze het te rekken…
  Maar nooit gejengel of gezaag …
  Het is heel duidelijk voor hen.

  Als ze koorts hebben of ziek zijn, dan mogen ze heel de dag tv-kijken …

  Veel succes!!!!

 2. Zo herkenbaar An.
  Wij hebben volgende regels: id week ’s avonds tv. Als het slecht weer is, wat vroeger. Als’t goed weer is, wat later. Nooit overdag (tenzij bij ziekte;).
  Wij nemen programma’s op van ketnet. En we hebben veel pixar/disneyfilms. In’t weekend mogen ze ’s morgens tv kijken tot aan het ontbijt. Dat is beetje afhankelijk van hoelang wij blijven liggen natuurlijk;).
  Ipad/ computer: sommige weken niet of bijna niet. Sommige weken 4 keer of zo per week… een half uur, max 45 min, soms na huiswerk om te motiveren;). Soms omdat het mij goed uitkomt bij het eten maken, dikwijls omdat ze het vragen. Wel altijd beperkt in tijd.
  Zo heeft iedereen zijn regeltjes zeker?
  Groetjes!

 3. less is more, ook met schermpjestijd… maar vaak moet je wat door het gezaag heen 😉
  bij ons wordt dat sterk afgebakend of ze zitten er ook aan vastgelijmd…

 4. oooh ik zou dat ook eens moeten doen. maar eerst mezelf wat heropvoeden dan want mama is dan wel niet tv verslaafd maar zit wel meer achter de laptop dan iets anders sommige dagen. en ok daar is een deel werk bij maar toch zeker ook een deel fun. Hier staat de tv altijd aan als we thuis zijn…. de dochter is echt verslaafd, de zoon iets minder maar die heeft dat graag als achtergrond precies…

 5. Heel herkenbaar! Ik kijk zelf nauwelijks tv. Enkel op zondagavond voor een favoriete serie, af en toe een docu, of bij de strijk 🙂

  Een jaar geleden, toen ik het passieve gedrag, en vooral de heibel als de tv af moest, grondig beu was, hebben een drastische stap genomen, en de tv een maand volledig weggedaan. Effectief van zijn ‘sokkel’ gehaald en weggezet. Wel de kinderen van te voren ingelicht, uitgelegd waarom (zodat ze niet in shock waren 😉 ), en op de plaats van de tv een speeltafeltje gemaakt met boeken en hun kunstwerken tegen de muur er achter gehangen.

  Het ging eigenlijk wonderwel! Ze speelden zelfs teeveetje (toneel dus), heel leuk. En ze zetten eens wat sneller de radio op, of namen een boek.

  Uiteindelijk hebben we de tv zelfs langer weggehouden dan een maand. Maar hij kwam toch terug. Voornamelijk voor onszelf, om eerlijk te zijn. Mijn man kijkt wel graag tv, en wil ’s avonds zijn hoofd ‘kunnen afzetten’. Bovendien heeft mijn dochter (Ethiopisch) heel erg onderhoudsintensieve haren. Een uur of twee haren invlechten op zondag gaat toch echt een pak makkelijker als ze tv heeft als afleiding…

  Nu is de regel dat ze schermtijd krijgen (incl. pc, tablet…) in het weekend, en op woensdag. En als we frietjes van de frituur eten, zo eens in de 2-3 weken. Dat is onze ‘zonde’ en vinden ze gewèldig: ongezond eten én dan nog eens bij de tv!

 6. Als ouder beslissen is nodig als het om schermtijd gaat, zonder twijfel. Hier altijd deels in overleg gebeurd. Vrijdagavond na manege frietjes of pizza voor de tv, Voice van Vlaanderen uitgebreid becommentarieerd, is de weekendzonde. Quasi geruisloos was ineens het Disney Channel tijdperk voorbij, nu gaat de tv eigenlijk zelden nog aan. Vervangen door het bijwerken van haar youtube accounts met Schleich filmpjes, skypen met Nederlandse vriendinnetjes en af en toe wat facebook. En ja, het voelt anders dan TV-kijken… al is het ook schermtijd natuurlijk!

 7. ik maak er een gewoonte van om de tv niet op te zetten overdag. Mijn peuter is ook stil als de tv opstaat. Maar ik vind het vreselijk om hem zo gehypnotiseerd te zien kijken naar dat scherm. Bij het slapengaan mag hij van mij een half uurtje dvd kijken (nadat hij opgeruimd heeft) Een iPad heb ik niet, wel een laptop waar we soms eens samen naar een filmpje kijken. Hij zal nog tijd genoeg doorbrengen achter schermpjes denk ik.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s