Lentefeest

In de kleuterklas was Nina overtuigd ‘gelovig’. Kindje Jesus was haar vriend, wat natuurlijk niet zo uitzonderlijk is op een katholieke school. Nina wou kost wat kost haar eerste communie doen, ook al is ze niet gedoopt. Maar wij laten de meisjes zelf kiezen en begin dit jaar verwittigde ik dus de juffrouw. Geen probleem: indien nodig kon Nina gewoon gedoopt worden tijdens dezelfde dienst. Handig.

En net toen iedereen zich verzoend had met deze onverwachte godsdienstige wending, veranderde mijn dochter van gedacht: ‘ik wil het lichaam van Christus niet opeten. Ik lust dat niet, zo een hostie.’ Zuiver op basis van smaak al dan niet aansluiten bij de Rooms Katholieke kerk leek mij een beetje oppervlakkig maar Nina was niet meer te overtuigen.

En dus vieren we zondag haar lentefeest.

Sommige mensen vinden communies en lentefeesten een verplicht nummertje, lees ik ind e krant vandaag. Ik niet. Ik hou van feesten. Iedere gelegenheid is goed om af te spreken met de mensen om wie je geeft. En de overstap van kleuter naar lager onderwijs vlijkt mij een mooie reden. Kinderen worden zo snel groot, toch?

Nina kijkt enorm naar uit naar haar feest. Al maanden telt ze af: ‘hoeveel keer moet ik nog slapen? Nog 45 keer? Maar dat is nog zooo lang …’ Mu is het dus eindelijk bijna zover. Nog precies 4 dagen (2 eigenlijk want donderdag en zaterdag moet ik werken) heb ik om alles klaar te krijgen. Spannend 😉

IMG_20140527_101355(1)

Advertentie

4 gedachten over “Lentefeest”

  1. Leuk!
    Op onze school organiseerden we vorig jaar met alle niet-communie-ouders een alternatief ‘grootwordingsfeest’. De kinderen werden het bos in gestuurd met opdrachten (rond zelfkennis, verantwoordelijkheid, samenwerken etc). Daarna volgden rituelen (overhandigen van een attest dat ze nu officieel ‘groot’ waren en een uiltje waar hun naam in gegraveerd werd). En daarna was er een groot feest met een bring-your-own-food-buffet, optredens en een kampvuur. Klinkt heel zweverig als ik het zo neerschrijf, maar het was echt een gewéldige dag! .

    Veel plezier op jouw feest, Nina!

  2. ik weet ook nog niet hoe het zal verlopen eens die van ons in het eerste leerjaar zal zitten, veel mensen verklaren mij gek dat ik hem niet liet dopen “want dan mag hij zijn communie niet doen”. Wat is er nu eigenlijk gek? Die statement of het feit dat hij niet gedoopt is?

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s