Authentiek uitwaaien in De Haan

Onze Belgische kust doet mij vooral denken aan hoge flatgebouwen met kleine, onpersoonlijke appartementjes. En daar hadden we met vier kinderen niet zo veel zin in. Rust en charme, kindvriendelijk en toch niet te ver van het strand; we zochten en vonden het allemaal.

Op amper een kilometer van De Haan ligt het Hof Ter Meulen, een actieve varkensboerderij waar een oud bijgebouwtje omgebouwd werd tot een prachtige vakantiewoning. Uitwaaien aan zee is nog nooit zo authentiek en ontspannend geweest. Een aanrader voor iedereen … die niet vies is van een paar varkens.

We spotten de boerderij al van ver tussen de uitgestrekte akkers. ‘Kijk mama, ze hebben daar ook schapen’. Terwijl we het erf oprijden, vergapen we ons aan de rare dieren op de weide naast de speeltuin. We moeten twee keer kijken, maar het zijn wel degelijk varkens, Mangalicavarkens.

Mangalicavarkens

Mangalicavarkens komen uit de Balkan. De naam is Servisch voor ‘varken met veel vet’, en net daarom besloten boer Carl en zijn vrouw om het oude ras opnieuw te kweken. Het vet van een Mangalicavarken heeft immers de ideale verhouding tussen verzadigde en onverzadigde vetten, waardoor het gezonder, maar ook sappig en extra smaakvol is. Maar vooral de beharing van de dieren is opmerkelijk. Dankzij hun ‘schapenvacht’ kunnen de dieren vaker buiten lopen dan gewone varkens. Terwijl het tijdens de winter voor gewone varkens vaak te koud is en tijdens de zomer te warm, houdt de pels van het Mangalicavarken hem warm en is hij beter beschermd tegen de zon in de zomer.

Maar aaibaar maakt het de varkens niet. De kinderen kijken gefascineerd naar onze tijdelijke huisdieren, maar blijven het liefst op afstand. Met een verblijf in Hof Ter Meulen combineren we een strandvakantie met authentiek hoevetoerisme. En daar hoort een beetje modder en bijhorende geur bij. De door varkens omgeploegde weide loopt rakelings langs ons huisje. Het uitzicht is prachtig, maar aan het parfum moeten wij stadsmensen toch even wennen. Op deze mooie lenteachtige dag is de boerenbuitenlucht allesbehalve overheersend, maar dat zou op een warme zomerdag weleens anders kunnen zijn.

Hof Ter Meulen is een actieve en gediversifieerde boerderij. Naast de varkensteelt verbouwen ze ook aardappelen, tarwe, suikerbieten, asperges en aardbeien. Al deze producten kan je tijdens het gepaste seizoen kopen in het hoevewinkeltje. Boer Carl en zijn vrouw Carla staan tussendoor altijd klaar voor een woordje uitleg en een hartelijk gesprek.

Ovenhuisje

We logeren in het ovenhuisje, een mooi gerenoveerd bijgebouw voor acht personen. Drie slaapkamers, een sfeervolle woonkamer met open keuken, een leuke zithoek met televisie en gratis internet, een fraaie badkamer met bubbelbad en douche. Het ovenhuisje is duidelijk geen afgeleefde vakantiewoning.

Op de tafel staat een heerlijke fruitmand. De bedden zijn piekfijn opgemaakt en bij het bubbelbad liggen, naast enkele hartjes, grote witte handdoeken klaar.

De oude oven is in eer hersteld. De eigenaars hebben het huisje met relatief sobere materialen smaakvol heringericht. De kamers zijn sfeervol, ruim en verzorgd. Hout in combinatie met een paar moderne meubels zorgen voor een harmonieus geheel.

We eindigen de avond gezellig samen onder een dekentje, en worden gewekt met een heerlijk uitgebreid ontbijt. Verse broodjes en koffiekoeken, zelfgemaakt vruchtensap, kaas en hesp, en verse koffie: de gigantische ontbijtmand is verrukkelijk. Met jonge kinderen vinden we dit toch een stuk comfortabeler dan een ontbijtbuffet op hotel.

Schelpjes rapen

Na een langgerekte en heerlijke brunch horen we de zee roepen. De Haan ligt op amper een kilometer. In de zomer is de afstand naar het strand perfect overbrugbaar met de fiets en zelfs te voet. Maar het is nog geen lente en dus nemen we de auto. Het is krokusvakantie en er schijnt een deugddoend zonnetje, maar toch is het strand nagenoeg leeg. We verzamelen schelpjes, proberen onze vlieger de lucht in te krijgen en verwarmen ons aan een lekkere pannenkoek en warme chocomelk. Dit is vakantie.

We eindigen ons weekend op het terras van La Potinière, het pittoreske parkje in het centrum van De Haan. Terwijl de kinderen maar niet genoeg krijgen van de traditionele gocarts, genieten de volwassenen van de zon met een hapje en een drankje. De Haan is een aangename badplaats, ver van de hoogbouw en bijhorende drukte. Het is nog authentiek, net als Hof Ter Meulen. Moe van de gezonde lucht en de vele indrukken rijden we laat op de avond terug naar huis.

Advertentie

7 gedachten over “Authentiek uitwaaien in De Haan”

 1. Een aanrader in De Haan voor een leuk dagje met de kinderen is het ‘ de sierk’, een prachtig alternatief voor de drukke pretparken . Op de site lees je :

  familiepark ‘De Sierk’ is een project van CIRCUS HOETCHATCHA en CIRCUSATELIER WOESH.
  De Sierk is een thema-speelterrein waar uw kinderen met diabolo’s en eenwielers kunnen oefenen in een echte circustent, waar uw kinderen aan de trapezes kunnen bengelen en hun kunsten kunnen tonen op het touwlopersparcours.
  De Sierk is ook een plaats waar u met uw kinderen rust kunt vinden in het groen, waar u met uw kinderen leuks kunt beleven in de circuswoonwagens, waar u uw kinderen kunt uitdagen op de go-cars, en waar u, zoals het circusorkest, muziek kunt maken.

  De Sierk is een prachtig alternatief voor de drukke pretparken…

  Bedenker en bouwer Kristof Gouwy is van opleiding kleuterleider, dus er is in de verschillende speelhoeken uiteraard veel aan de kleinsten gedacht. Kinderen tot 9 jaar vinden de Sierk de max, oudere kinderen zijn ook welkom maar worden gevraagd zich aan te passen aan het spel van de kleineren http://www.desierk.be/

 2. Nostalgie….vroeger ben ik vaak in Middelkerke geweest. Ik geef toe, het kan niet aan de stranden van Terschelling tippen, maar het heeft als je er mooie tijden beleeft, ook zeker wel zijn charme. En ik heb nog nooit zo’n mooi uitzicht gehad over de zee als toen 😉

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s