Overspoeld word ik door reacties, nog steeds. En dat doet me veel plezier. Want natuurlijk twijfelde ik tijdens het schrijven van mijn vorig bericht. Is Flo geen uitzondering, een alleenstaand geval? Of erger: overreageer ik, als bezorgde mama? Maar hoe uniek mijn dochter ook is, ze is duidelijk niet het enige kind dat tussen de mazen van het M-decreetnet valt.
Ik heb alle mails en berichten met veel aandacht gelezen. Veel (te veel) vergelijkbare verhalen, veel steun en ook een paar interessante kritische commentaren. Ik lijst ze voor jullie even kort op:
Een boeiende visie waar regelmatig aan terugdenk, van Hans:
Ik las met aandacht het artikel in de krant en het verdriet me.
Hier staan we voor de steeds terugkerende malaise in ons Vlaams onderwijs en dat is het gebrek aan informatie. 95 % van de leerkrachten begrijpt de term inclusie niet en interpreteert het M decreet niet juist en dat is jammer.
Er is geen enkel reden om haar kind niet in het gewoon onderwijs te laten verder gaan. Wie dat beweert maakt van de school nog steeds een leerKazerne en geen leerThuis.
Dat betekent een plaats waar kinderen gepusht worden om allen samen op hetzelfde moment dezelfde eindstreep te behalen. Dit kan niet de bedoeling zijn van een leerplek.
Inclusie betekent nu net niet dat je met allerlei middelen een kind op hetzelfde moment aan dezelfde eindstreep brengt. Ontwikkelingsgericht werken is de kern van inclusie. Het decreet is geen kwestie van besparen maar een gegeven dat komt uit de rechten van de mens. Er heel wat scholen die met succes kinderen inclusief opnemen in tegenstelling tot geïntegreerd onderwijs … wat betekent dat je een kind met man en macht door sleuren en trekken dezelfde eindstreep doet behalen dan de anderen (wat natuurlijk een pijnlijke illusie is).
Hans, ik ben het helemaal met je eens ook al komen we tot een andere eindconclusie. In mijn ideale wereld ontwikkelt ieder kind zich op zijn of haar eigen tempo. Maar deze mooie idealistische theorie staat haaks op ons huidig onderwijsmodel. Leerdoelen per schooljaar is daar het ultieme bewijs van. Ik zie slimme kinderen die goede punten halen zonder enige inspanningen, terwijl anderen meermaals per week bijles volgen (bij een logopediste) met als enigste doel de goede studenten bij te benen.
Drie jaar geleden haalde mijn oudste dochtertje een onvoldoende voor turnen ondanks een negen voor inzet. Het kind is geboren met klompvoetjes. Ze kan gewoon niet beter. Op de school van de neefjes worden de rapporten nog steeds per rangschikking afgeroepen: Jantje staat op nummer één met 92 %. Applaus. Op nummer twee staat Jonas met 89 % enzovoort. Je zal maar de laatste van de klas zijn … De kloof tussen dergelijk onderwijsklimaat en een leerTHUIS is oneindig groot. Misschien moeten we beginnen met gewone gezonde kinderen op hun tempo te begeleiden. En als dat lukt, kunnen we er misschien denken aan inclusie.
Ook ‘interessant’ was de visie van Alain, hoe pijnlijk ik deze ook vind. Alain zegt luidop wat meer mensen stiekem denken.
Verantwoordelijkheid bij anderen leggen is de gemakkelijkste oplossing, echter de minst duurzame. Ouders zijn verantwoordelijk voor hun kind, niet de maatschappij/overheid. Ondersteuning van de maatschappij wordt niet langer als gunst, als duw in de rug gezien, maar als een recht.
Wat Flo betreft kunnen we ook kijken hoeveel de overheid reeds meer investeerde in het meisje in vergelijking met leeftijdgenootjes: terugbetaling medische onderzoeken/medicatie epilepsie, terugbetaling therapie in reva, loon gon-leerkracht en clber, de infrastructuur en vorming van deze diensten.
Hoeveel kan/durf je nog vragen aan de overheid?
Alain. Niet alleen hebben wij een heel andere kijk op de maatschappij, en op de zwakkeren en zieken onder ons. Maar ook al kiezen we voor economische efficiëntie, ook dan hebt u ongelijk. Op korte termijn lijkt het M-decreet namelijk een interessante besparing. Op lange termijn vrees ik voor nog veel meer kosten. Stel Flo gaat in september naar het eerste leerjaar, in gewoon onderwijs. Ze kan zich moeilijk concentreren. In de kleuterklas haalt ze het einde van een verhaaltje zelden. Haar aandacht verslapt en ze gaat lopen, voorlopig richting speelhoekjes. Volgend jaar zal ze een volledige dag moet stilzitten. Zonder pessimistisch te willen zijn: twee weken geef ik het. Dan gaat er iemand afhaken: de juf of Flo.
En zelfs al houden ze het langer vol. Kinderen laten aanmodderen in gewoon onderwijs, dat gaat onvermijdelijk wreten aan hun motivatie en eigenwaarde. Net daarom ben ik er van overtuigd dat kinderen best zo snel mogelijk de juiste begeleiding krijgen. Dat kan in theorie ook in gewoon onderwijs maar niet zonder extra middelen. Want elk verloren jaar kost geld. En op lange termijn ben je als maatschappij beter af met gelukkige laaggeschoolden dan ongelukkige ongeschoolden.
Onderwijs is geen gunst Alain, het is een recht ook voor mijn dochter.
In tegenstelling tot wat u schrijft, neem ik dus wel mijn verantwoordelijkheid. Met mijn verhaal steek ik mijn nek uit, voor mijn dochter maar ook voor andere kinderen zoals zij. Omdat het systeem niet op punt staat, en ik als belastingbetaler daar ook inspraak in heb. Omdat we nu een lek verdoezelen waarvan iedereen op voorhand weet dat het binnen enkele jaren opnieuw zal lekken maar dan met extra waterschade.
Natuurlijk had ik liever drie gezonde kinderen gehad. Ik eet gezond, rook niet en heb alle mogelijk prenatale tests ondergaan. Willen of niet: kinderen zoals Flo zullen er altijd zijn. Hen goed begeleiden is niet alleen onze morele plicht, het is ook de beste investering voor later.
Ook aandoenlijk waren de briefjes van enkele BUSO leerlingen.
Beste mevrouw,
Ik begrijp het zelf niet waarom Flo niet naar BLO mag gaan. In het gewoon onderwijs
kunnen ze niet zo goed voor ons zorgen. Met vriendelijk groeten A.
Dag mevrouw,
Ik vind het eigenlijk niet zo goed dat Flo in het gewoon onderwijs zit.
Ik heb zelf in het gewoon gezeten en weet hoe zwaar het is
als alles te moeilijk is. Dat is niet leuk. Groetjes K.
Beste,
Ik ben Z. en ik zit ook in het buitengewoon onderwijs. Ik heb het verhaal van uw dochter Flo gelezen in de klas samen met de kinderen van mijn klas en ik geef u geen ongelijk. Flo heeft recht op buitengewoon onderwijs net zoals iedereen met een beperking. Hier zijn kleinere klassen en kunnen wij overdag op therapie. Uw kind is heel speciaal op haar manier. Wij steunen u.
Inderdaad sommige kinderen kosten meer geld maar er is niet enkel meerkost, er zijn ook mensen die eraan verdienen. Wat zou de farmaceutische industrie zijn zonder zieken, logo zonder patienten met leerstoornissen, kine s zonder kinderen met ontwikkelingsproblemen….ze zouden geen werk hebben.
Eerste reactie, weer een sterk aangrijpende blog. Tweede reactie doet me denken aan de uitzending op Zembla van gisteren. Hoe moet het als mensen die het moeilijk hebben volwassen zijn? Geeft de maatschappij daar voldoende ondersteuning? ’t Is misschien een grote sprong van onderwijs naar die verre toekomst, maar uiteindelijk gaat het daar toch over… of niet? Voor wie het wil zien: http://zembla.vara.nl/seizoenen/2015/afleveringen/01-04-2015
zeer goed gedaan schatteke
Blijven roepen An. Het is zo nodig, en je dochters zullen je zo dankbaar zijn.
Ik word even onwel van wat Alain te zeggen heeft. Bewonderenswaardig hoe je er zo kalm en sereen op kan reageren, wat ook de enige goede manier is om te reageren natuurlijk. Maar ik voel een soort rood waas voor mijn ogen trekken als ik dat lees. Bij Alain loopt alles waarschijnlijk gesmeerd, of misschien heeft hij alleen zichzelf om voor te zorgen? In elk geval zal ik blijven vechten tegen alles wat er voor zorgt dat we naar een maatschappij gaan zoals Alain die voor ogen heeft. Véél moed!!!
Ik ben trots op een vriendin zoals jij! Hoe je je nek uitsteekt voor alle drie jouw kinderen en hoe je op die manier voor heel veel mensen je nek uitsteekt.
Ik vind je begrip voor andermans mening bewonderenswaardig… Ik denk niet dat ik het zou kunnen. Het zijn jouw kinderen die je zo goed mogelijk probeert groot te krijgen, ik vind die meningen gebaseerd op dat beetje dat je schrijft nogal kort door de bocht…
Ik begrijp het als ex-BUSO student ook niet dat jouw dochter niet naar het buitengewoon onderwijs mag. Toch erg dat men leerlingen zo dwingt tot het gewoon onderwijs.
zo fijn dat die kinderen dat in de klas bekijken en je een hart onder de riem steken, nog een extra reden om dat onderwijs type extra steunen
Het ontroert me dat er ergens een juf is die met jouw blogpost naar haar klas stapte om het daar te bespreken met haar leerlingen. Mooi. Ik vind het sterk wat je schrijft en hoe je je nek blijft uitsteken. Dank.