Wat steken jullie nog allemaal in de schoolbrooddoos? Ik probeer er variatie in te steken maar dat lukt niet iedere dag even goed.
Boterhammen natuurlijk, of sandwiches.
Heel af en toe een koude pannenkoek, dat vinden ze heerlijk.
Met choco of speculaas of confituur, want vlees dat een halve dag in de klas ligt te gisten vertrouw ik niet.
Kaas steek als rolletje of een babybel. En cornflakes, als snoepje.
Of nootjes en olijven. En Zwan-worstjes vinden ze ook altijd leuk en daar zit toch niet veel vlees in 😉
En jullie? Nog tips?
de mijne hebben steeds warm gegeten op school, dus tips kan ik niet geven. Zolang het gezond is en ze het lekker vinden is het ok.
Ik geef op donderdag-veggiedag steeds een koud pastaslaatje mee. Andere dagen is het ook vleesloos (kaas, confituur…), maar omdat zoonlief dat niet ‘veggie’ genoeg vond, werd donderdag bij ons pasta-met groentjes-dag. Meestal gewoon gekookte pasta, geraspte wortel, erwten (al dan niet uit blik), gestoofde ui, ananas of appel, en daar dan als alles afgekoeld is, maynonaise of dressing onder gemengd. En soms ook een gekookt ei erbij, in z’n geheel of in stukjes onder de pasta.
Wel niet in een gewone brooddoos, want dat wil wel eens lekken…
Meestal maak ik ook wat extra, zodat ik er zelf ook wat van kan meenemen 🙂
Verder maken we af en toe zelf een smeer-slaatje (komkommersla, surimisla (niet helemaal vleesloos, maar komt in de buurt…), eiersla) als afwisseling voor op de boterhammen.
Op de Veggie lunchbox van EVA staan ook toffe dingen, maar wel niet altijd in 1-2-3 klaar…: http://www.evavzw.be/guestftp/Veggie%20Lunchbox%202011%20versie%20Stad%20Gent%20def.pdf
Een hallucinante fotoreportage daarover in Knack deze week. Heb je die gezien? Donuts, koude pizza, hamburgers … Ik geef mijn kinderen verse soep mee in een thermos. En boterhammen. Heel soms een lunchpot van Quorn (moeten ze zelf wel opwarmen in de microgolf op school)
hier zweren wij bij van die mini tomaatjes.
als het van de zoon afhing hij at alleen van die tomaatjes 😉
reepjes wortel en komkommer zijn ook altijd leuk
boterham of sandwich, meestal met kaas (hele dikke snede emmetental daar is hij verzot op) soms ook wel ‘vlees’ maar dat zijn dan dingen die niet zo’n kwaad kunnen: gebakken fricandon of kippewit of zo, geen americain of zo (tot grote ergernsi vd zoon want vriendje krijgt dat wel mee) En als garnituur meestal van die kleine tomaatjes of rozijntjes, aardbeitjes ih seizoen of druifjes…
Ik geef mijn kinderen meestal een isolerend zakje mee met een diepvrieselement. Vlees en kaas blijven gekoeld en ook een potje fruityoghurt kan er dan bij. Andere succesnummers: gevulde pittabroodjes, overschot van appelmoes met stukjes worst, ciabatta met olijfolie (en voor de zoon gerookte hesp). Ik koop ook af en toe Dairylea dunkers Ritz, dat zijn kleine potjes smeerkaas met crackers om erin te doppen. Ik weet niet of ze in Belgie te koop zijn.
Lekker gekoelde spruiten misschien ?
Ik vind wraps ook wel lekker als lunch,…..met kippenwit, wat sla, tomaat, komkommer of wat je in de koelkast hebt,….soms wat druifjes of nootjes erbij,….en omelet tussen de bookes vindt Chattheo ook heel lekker,….
Hier in de brooddoos (afwisselend): aardbeitjes in stukjes, komkommer, appels, zelfgemaakte appelmoes met kaneel, speltpannenkoekjes met honing, reepjes kaas en volkoren tortilla’s. Af en toe soep of pasta in een thermos. O houdt niet van brood, dus dat is altijd wel wat zoeken. Wij wonen in een warm gebied en er zit ook altijd een koelelement bij zijn lunch. Je kan ook gewoon zo’n ding om op wonden te leggen (een booboopatch) in de brooddoos stoppen. Die houden het eten langer koud en zijn plat. Als het straks dus wat minder warm is hier stop ik er ook kippenwit of kalkoen bij.
bananenchips als dessertje, lekker en voedzaam!
Tof onderwerp, want ik worstel daar ook mee. Boterhammen zijn hier ook niet zo geliefd, dus hoe leuker de inhoud van de brooddoos, hoe liever ze het hebben.
Wat ik al meegegeven heb:
Koude pastasalade, kerstomaatjes, wraps met kaas (groot succes!), actimel, apéricubes, mini-mozarellabolletjes, komkommerreepjes, rozijnenbrood, …
Ook leuk is een brooddoos met volledig afzonderlijke compartimenten, bv. deze:
http://www.kudzu.be/nl/winkel/categorie/i/43300
Ik doe zelden iets speciaals, ik vind het makkelijker om haar ’s avonds iets speciaals toe te stoppen. Bovendien hebben wij een vierjarige die moeilijk tot speciale dingen te verleiden is. Dus: twee of drie sneden bruin brood met daarop een laagje boter, een plak kaas en een vegetarisch ‘schelleke’. En dan soms nog wat rozijntjes erbij. Meestal eet ze alles op en ze houdt van de routine, dus iedereen tevree. 😉
We geven geen vlees mee. Bookes met kaas, choco, confituur, perengelei, peperkoek. Met komkommer in metaalfolie, kersttomaatjes, gedroogde abrikozen, …
Voor speeltijd : pruim, banaan, appel, druiven, aardbeien etc
Hier krijgen ze meestal ook ‘gewone’ boterhammen mee. Of af en toe eens een sandwich.
De boterhammen van de zoon zijn meestal met kaas, salami of boterhamworst. De dochter zweert bij serrano-ham of Italiaanse salami. Ze krijgen ook een doosje met versgesneden groentjes mee: komkommer, kerstomaten, worteltje, rode paprika, … Afhankelijk van wat er tussen de boterhammen zit, nog 2 à 3 kleine mini-salami’s. En de laatste weken ook telkens een doosje rozijntjes van Jip & Janneke. Daarnaast nemen ze hier geen koeken mee naar school, wel altijd een stuk fruit (appel, peer, mandarijn, druiven).
Ik ben ook van het principe dat boterhammen nog steeds het meest voedzaam zijn ’s middags. En niet te zwaar! Als ik hoor wat de klasgenootjes van de dochter meenemen: worstenbroodjes, pizza, koffiekoeken, pannenkoeken, … er was er zelfs eentje met de overschot van de kebab van de avond ervoor! Die kinderen krijgen volgens mij teveel vetten binnen en worden moe zodat ze zich niet meer zo goed kunnen concentreren namiddag. Dan geef ik ze liever iets speciaals bij het avondeten (ook weer niet te vettig natuurlijk).